Project

Dijkversterking Centraal Holland

Wordt aan gewerkt

We gaan het gebied Centraal Holland beter beschermen tegen een overstroming van de rivieren de Neder-Rijn en de Lek. Dit gebied bestaat uit een groot deel van de Randstad. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doet onderzoek naar een aantal sluizen.

Het Westerdok in Amsterdam in de schemeringHet Westerdok in Amsterdam

Wat hebben we gedaan?

In Centraal Holland wonen meer dan 1 miljoen mensen. We hebben bekeken hoe we hen het beste kunnen beschermen tegen hoogwater. Hiervoor werkten we samen met:

De dijken die Centraal Holland beschermen zijn nu sterk genoeg. Maar we willen dat dit ook over 50 jaar zo is. We kijken hierbij niet alleen naar de kans op een overstroming, maar ook naar de gevolgen.

Dankzij de samenwerking weten we dat we het beste de dijken langs de Neder-Rijn en de Lek kunnen versterken. We kijken ook wat dit betekent voor het onderhoud van de dijken langs het Noordzeekanaal, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Hollandse IJssel.

Wat gaan we doen?

De waterschappen en Rijkswaterstaat gaan nu ieder in hun eigen gebied aan de slag. Wij gaan een aantal sluizen en keringen in Amsterdam verder onderzoeken. Dit noemen we ook wel kunstwerken. Het gaat om:

  • Nieuwe Haarlemmersluis
  • Oudezijdskolksluis
  • Sint Antoniesluis
  • Rapenburgersluis
  • Westerkanaal
  • Westerdok
  • Nieuwmarkt
  • Dageraad

Wat levert het op?

Bewoners van Centraal Holland blijven tientallen jaren goed beschermd tegen hoogwater van de Neder-Rijn en de Lek. In dit gebied liggen steden als Amsterdam, Utrecht en Gouda.

We willen de dijken niet alleen sterker maken maar ook mooier. Dit doen we samen met de omgeving.

In deze video ziet u waarom we deze dijken verbeteren:

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Planning

Op dit moment doen we extra onderzoek naar sluizen en keringen in Amsterdam. Hierna weten we welke maatregelen er nodig zijn. Dit weten we eind 2017.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project? Kijk dan op de website Dijkversterking Centraal Holland.