Eerste groengas uit Westelijk Havengebied

25 maart 2021

Bij onze rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied in Amsterdam hebben we een speciale groengasinstallatie gebouwd. Deze installatie heeft nu het eerste groengas aan het aardgasnet geleverd. Uiteindelijk gaan we 9,7 miljoen m3 per jaar leveren. Daarmee worden we een van de grootste leveranciers van groengas in Nederland. Zo levert het waterschap een belangrijke bijdrage aan de overstap naar duurzame energie.


De groengasinstallatie bij onze rioolwaterzuivering in Amsterdam.

Minder aardgas nodig

Met het groengas kunnen huishoudens straks koken en hun woning verwarmen. Bijvoorbeeld in oude wijken in Amsterdam, waar het minder makkelijk is om van het gas af te komen. Zo helpen we mee aan het doel om Amsterdam in 2040 van het aardgas af te krijgen. Groengas kan ook brandstof zijn voor auto's. Zo hebben we uiteindelijk minder aardgas nodig.

Van rioolwater naar groengas

Op de rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied maken we elke dag 160 miljoen liter water schoon. Bij het zuiveren van rioolwater blijft zuiveringsslib over. Van dit slib maken we nu al biogas: 13 miljoen kuub per jaar. Biogas bestaat uit methaangas en C02. In de nieuwe installatie halen we C02 uit het biogas. Zo wordt het groengas. Dit gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. Dat is goed nieuws, want daarmee is het een schone vervanger van het vervuilende aardgas. Bij het produceren van groengas houden we zuivere C02 over. Die CO2 kan ook weer opnieuw gebruikt worden. Bijvoorbeeld in de tuinbouw. 

Stap op weg naar circulaire economie

"Door de productie van groengas leveren we, vanuit één van onze kerntaken, een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de circulaire economie van de metropoolregio Amsterdam”, vertelt Sander Mager, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Groengas is ook heel aantrekkelijk en goedkoop in het gebruik, want we maken gebruik van de bestaande infrastructuur.”

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Nieuws en tweets

Hoe gaan we in 2023 werken aan sterke dijken, gezond water en gezuiverd afvalwater, nieuwe technieken, aanpassingen aan het veranderende klimaat en (digitale) veiligheid? En hoe gaan we dat betalen? Dat lees je in onze plannen 👉 https://t.co/nknQIeA0TJ

25 november 2022

Begroting 2023

De begroting voor 2023 is rond. In de begroting staat hoeveel geld we in het nieuwe jaar nodig hebben en waar we het aan uit gaan geven.

Lees meer

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht vanaf 2024 energieneutraal. Samen met HVC gaan we 4 windturbines plaatsen op onze rwzi in Amsterdam-West. Door deze windturbines en andere duurzame energiebronnen wekken we straks evenveel energie op als we verbruiken. https://t.co/qNL2o14lLB

24 november 2022

Aanpak zorg voor gezond water 2022-2027 vastgesteld

Een van de belangrijkste taken van het waterschap is de zorg voor gezond water. De Europese Kaderrichtlijn Water speelt hierbij een belangrijke rol.

Lees meer