25 maart 2021

Eerste groengas uit Westelijk Havengebied

Bij onze rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied in Amsterdam hebben we een speciale groengasinstallatie gebouwd. Deze installatie heeft nu het eerste groengas aan het aardgasnet geleverd. Uiteindelijk gaan we 9,7 miljoen m3 per jaar leveren. Daarmee worden we een van de grootste leveranciers van groengas in Nederland. Zo levert het waterschap een belangrijke bijdrage aan de overstap naar duurzame energie.


De groengasinstallatie bij onze rioolwaterzuivering in Amsterdam.

Minder aardgas nodig

Met het groengas kunnen huishoudens straks koken en hun woning verwarmen. Bijvoorbeeld in oude wijken in Amsterdam, waar het minder makkelijk is om van het gas af te komen. Zo helpen we mee aan het doel om Amsterdam in 2040 van het aardgas af te krijgen. Groengas kan ook brandstof zijn voor auto's. Zo hebben we uiteindelijk minder aardgas nodig.

Van rioolwater naar groengas

Op de rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied maken we elke dag 160 miljoen liter water schoon. Bij het zuiveren van rioolwater blijft zuiveringsslib over. Van dit slib maken we nu al biogas: 13 miljoen kuub per jaar. Biogas bestaat uit methaangas en C02. In de nieuwe installatie halen we C02 uit het biogas. Zo wordt het groengas. Dit gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. Dat is goed nieuws, want daarmee is het een schone vervanger van het vervuilende aardgas. Bij het produceren van groengas houden we zuivere C02 over. Die CO2 kan ook weer opnieuw gebruikt worden. Bijvoorbeeld in de tuinbouw. 

Stap op weg naar circulaire economie

"Door de productie van groengas leveren we, vanuit één van onze kerntaken, een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de circulaire economie van de metropoolregio Amsterdam”, vertelt Sander Mager, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Groengas is ook heel aantrekkelijk en goedkoop in het gebruik, want we maken gebruik van de bestaande infrastructuur.”

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Nieuws en tweets

Deze week starten wij met de opbouw van de noodpompen in Muiden, nabij het Muiderslot. Deze pompen moeten kwetsbare natuurgebieden gaan beschermen tegen de #droogte. Lees hier meer 👉 https://t.co/G2bOxdydzN #DroogteDossier #zomer #watertekort

09 augustus 2022

Opbouw noodpompen Muiden gestart

Met deze pompen kunnen we zoet water uit het Markermeer naar de Vecht pompen. Zo komt er genoeg zoet water in de natuurgebieden.

Lees meer

“Hoe maak je je balkon of tuin klimaatbestendig”. Vandaag in @parool een groot artikel over de adviezen die je krijgt bij het Groene Klimaatplein in tuincentra. 💙💚Geef groen en water de ruimte! Meer info over wat jij kan doen 👉 https://t.co/UDgPEI220Y

04 augustus 2022

Muiderslot 'onder water' tijdens uniek event

Iedere vrijdagavond in oktober verdwijnt Rijksmuseum Muiderslot 'onder water'.

Lees meer