#herecomestheflood reisde door Amsterdam en bracht gesprek op gang

02 augustus 2022

De foto-expositie #herecomestheflood is na 6 maanden rondreizen in Amsterdam afgelopen. De 28 grote billboards van #herecomestheflood lieten op sierlijke manier zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. Door het spraakmakende beeld, het rondreizen en het programma eromheen zijn de foto’s van kunstenaar Rem van den Bosch niet onopgemerkt voorbijgegaan.

herecomestheflood - Rem van den Bosch - billboard.jpg

Van februari tot en met juli 2022 heeft de expo op 3 verschillende plekken in Amsterdam gestaan. In het Oosterpark, het Hoekenrodeplein en tot slot bij de Sloterplas.

“Er is een buzz ontstaan”

“Het belangrijkste doel van de expo was mensen laten weten wat de gevolgen zijn van klimaatverandering door de kracht van beeld en kunst en zo mensen te bereiken”, vertelt Van den Bosch. “Ik denk wel dat we eruit hebben gehaald wat erin zit. Het heeft voor mijn gevoel gezorgd voor heel veel herkenbaarheid. Er is een buzz ontstaan en dat is wat het moet doen. Het vertelt het verhaal ‘wij leven met water’, hou daar rekening mee.”

Grote opgave

Initiatiefnemers Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam zijn blij met de aandacht voor het onderwerp. De opdracht waar we voor staan is namelijk groot. De grote gevolgen van klimaatverandering zijn elke dag te voelen. Amsterdam moet zich voorbereiden op meer hitte, droogte, hevige regenbuien, en kans op overstromingen.

Mooie interviews op straat

Interviews op straat hoorden ook bij het programma. En dat leverde mooie gesprekken op. Bijvoorbeeld door de vraag: de kinderen komen uit de toekomst, wat zeggen ze tegen ons? Van den Bosch: “Daar reageren mensen eerst op met stilte. Daarna zeggen ze dat ze denken dat de kinderen uit de toekomst zeggen dat wij er een bende van gemaakt hebben. Toen ik voor het eerst bij de expo op Hoekenrode kwam zag ik allerlei mensen zitten en kijken. Tijdens de gesprekken vind je elkaar. En toen dacht ik wel: Ik zou hele dagen op dat plein kunnen zijn om met mensen te praten hierover.”

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Ook de jongens met de grote mond

Ook de jeugd van Amsterdam is opgezocht. In samenwerking met Rem en zijn team zijn verschillende scholen bezocht. Zowel basisscholieren, leerlingen van het voortgezet onderwijs en studenten gingen op een kunstzinnige manier aan de slag met de thema’s water, klimaat en zeespiegelstijging. “Aan het eind van het verhaal deed iedereen mee. Iedereen heeft een tekening gemaakt en zijn of haar eigen identiteit beschreven. Ook de jongens met de grote mond,” vertelt Rem.

herecomestheflood montessori rem.png

A song, a story or a dance

Als afsluiter geeft Rem de tip mee om kunst te blijven inzetten. “Als je een boodschap de wereld in wilt brengen, doe dat dan via a song, a story or a dance. Dus via kunst en cultuur. Ik denk dat de kunst daarin heel waardevol zou kunnen zijn. ” De gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht blijven doorwerken aan een klimaatbestendige stad. Ze nodigen de rest van de stad uit om mee te doen, want de gevolgen van klimaatverandering raken ons allemaal.

Meer informatie & wat u kunt doen

  • Kijk op www.overstroomik.nl en check hoe hoog het water komt in uw buurt bij een overstroming én hoe u zich hierop kunt voorbereiden.
  • Meer praktische informatie, tips en goede voorbeelden over wat u kunt doen om uw hoofd koel en uw voeten droog te houden, vindt u op www.rainproof.nl of www.agv.nl/doemee.
  • Voor een overzicht van meer duurzame maatregelen, tips en goede voorbeelden kunt u een kijkje nemen op de website van Nieuw Amsterdams Klimaat.
  • Kijk op website van de gemeente Amsterdam voor meer informatie over hoe we onze stad voorbereiden op extremer weer door klimaatverandering.