Muidertrekvaart dicht om waterkwaliteit goed te houden in natuurgebieden

02 augustus 2022

Het is nog steeds droog in Nederland. Daardoor is er op dit moment overal een tekort aan zoetwater. We hebben vandaag de toegang naar de Muidertrekvaart vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal dichtgezet met een tijdelijke damwand. Zo houden we de waterkwaliteit van de natuurgebieden Naardermeer en de Spiegelplas goed.

Muidertrekvaart.jpg

Zoutwater tegenhouden met een dam

Er is een tekort aan zoetwater in Nederland en het water dat overblijft wordt steeds zouter. Als er weinig zoetwater vanuit de Rijn komt, zien we dat er problemen ontstaan met brak (zout) water in onze regio. Dit komt doordat er vanuit de Noordzee via de sluizen in IJmuiden zoutwater het land in stroomt. Normaal gesproken is er genoeg zoetwater om tegendruk te geven tegen dit zoute water. Maar doordat er nu een stuk minder zoetwater is kan dit zoute water het land binnenstromen. Het zoute water trekt dan vanuit het Noordzeekanaal het Amsterdam-Rijnkanaal in. Tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het watersysteem van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zitten veel verbindingen.

We willen niet dat dit zoute water richting natuurgebieden als het Naardermeer en de Spiegelplas stroomt. Om dit te voorkomen is er een tijdelijke damwand geplaatst bij de ingang van het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Muidertrekvaart. Zoutwater is namelijk slecht voor de landbouw en voor de natuur. Vissen kunnen hierdoor sterven, maar ook planten in en aan het water.

Omvaren van recreatieverkeer

De tijdelijke dam ligt onder de Penbrug bij Maxis. Het is een noodkering: een dam die we alleen gebruiken als het echt nodig is. Deze noodkering lag hier al, maar is nu gesloten met houten balken. Hierdoor kunnen bootjes vanaf de Muidertrekvaart niet meer naar het Amsterdam-Rijnkanaal varen. Dit gaat vooral om recreatieverkeer van en naar Muiden. Ze kunnen nog wel naar de Vecht. Een andere route vinden? Kijk op vaarweginformatie.nl

Droogte-nieuws volgen?

Op de hoogte blijven van al het droogte-nieuws bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht? Ga naar de pagina over droogte.  

Nieuws en tweets

Op de verkiezingsdag - 1 week geleden alweer! - maakte onze dijkgraaf @joycesylvester een toer door ons waterschap. Langs zoveel mogelijk stembureaus, kiezers en burgemeesters. 🗳Morgen maken we de definitieve uitslag bekend. ℹ https://t.co/H8nwE8nTrz

De brug en sluis in Driemond worden klaargemaakt voor de toekomst. @BeadeB lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, was aanwezig om het werk officieel te starten. @griekspoor_nl #sluizen #spectaculair

16 maart 2023

Voorlopige uitslag waterschapsverkiezingen 2023

De voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is zojuist bekendgemaakt door dijkgraaf Joyce Sylvester.

Lees meer
14 maart 2023

Ga stemmen vandaag! Hoe zie jij de toekomst van ons water?

Als inwoner van Nederland heb jij de kans om invloed te hebben op het waterbeheer in jouw regio. Ga dus stemmen voor de waterschappen!

Lees meer