Muiden verrast door 100 meter lang dijkgedicht van Freek de Jonge

26 oktober 2022

Op de Westzeedijk in Muiden is sinds woensdag 26 oktober een 100 meter lang gedicht van Freek de Jonge te bewonderen. De Muiderberger is door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gevraagd om het Dijkgedicht 2022 te maken. Als een ode aan onze dijken. Want zonder dijken, geen droge voeten. Iets waar alle inwoners van Nederland, via de waterschapsbelasting aan meebetalen. Bij goed weer is het dijkgedicht ongeveer een week voor het publiek te bewonderen. Met deze ode wil Waterschap Amstel, Gooi en Vecht mensen laten zien dat wonen in een gebied onder de zeespiegel mogelijk is dankzij de dijken. 

1.100 kilometer aan dijken

“Zonder dijken en gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig en sommige delen zelfs blijvend onder water staan”, legt Peter Smit, lid dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht uit. “Daarom hebben we sterke dijken en kades nodig die ons land beschermen. In totaal ligt er ruim 1.100 kilometer aan dijken in ons gebied. Door klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel, is aandacht hebben voor onze dijken belangrijker dan ooit! Dit dijkgedicht draagt daaraan bij!”

dijkgedicht-freek-de-jonge-2022-2.jpg

Het gedicht

Vindingrijk

waar de visser bot vangt de koe een haas 
de beste stuurlui aan wal staan te kijken
polderen wij ons rijk dankzij de dijken
de zee werd meer maar ook minder helaas 

de koningin van het vindingrijk 
komt om een zondvloed te voorkomen
rivieren traag door laagland laten stromen 
niet meer weg met een vinger in de dijk

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

(Z)ode(n) aan de dijk zetten

Op 15 maart 2023 zijn de waterschapsverkiezingen Die worden iedere 4 jaar gehouden. Dan kiezen we de nieuwe leden van het Algemeen bestuur van het waterschap. Waterschappen staan voor belangrijke vraagstukken en uitdagingen. Hoe beschermen we de inwoner tegen het water? En het water tegen de mens? Wat doen we voor het behoud van de natuur? En wanneer kiezen we juist voor plezier en recreatie? Om al deze taken uit te voeren, betaalt iedereen in Nederland waterschapsbelasting. Zo zetten we samen zoden aan de dijk. De keuzes die waterschappen hiervoor maken, raken iedere Nederlander. Op 15 maart 2023 kunt u kiezen over de toekomst van ons watersysteem. Kijk op agv.nl/waterschapsverkiezingen voor meer informatie over de verkiezingen.

Over Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt in een gebied waar ruim 1,4 miljoen mensen wonen. Het gebied ligt in de provincies Noord-Holland, Utrecht en een klein stukje van Zuid-Holland. Bescherming tegen het water is een van de belangrijkste taken van het waterschap.