Nieuwe dijkgraaf Joyce Sylvester

25 oktober 2022

Joyce Sylvester is dinsdagavond 25 oktober beëdigd als de nieuwe dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Zij is daarmee de opvolger van Gerhard van den Top die eerder dit jaar werd benoemd tot burgemeester van Hilversum. Albertine van Vliet-Kuiper nam de rol van dijkgraaf tijdelijk waar. Sylvester start dinsdag 1 november.

joyce sylvester dijkgraaf

Joyce Sylvester (1965) werd geboren in Amsterdam en woont nu in Huizen. Sylvester studeerde communicatiewetenschap en politicologie. Waar ze in 2000 promoveerde in staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Ervaren bestuurder

Sylvester is een ervaren bestuurder.
• Van 2008 tot 2009 was ze waarnemend burgemeester van de Noord-Hollandse gemeente Anna Paulowna.
• Van 2009 tot en met 2015 was Sylvester waarnemend burgemeester van Naarden.
• Van 2016 tot 2022 was ze werkzaam als substituut ombudsman bij de Nationale Ombudsman.
• Met ingang van 1 mei 2022 werd zij voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme.

En nu is ze dus ook dijkgraaf van waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Waterbeheer belangrijker dan ooit

Sylvester noemt de functie van dijkgraaf een prachtige en uitdagende stap: ‘Zo’n overstroming als in Limburg laat zien hoe relevant het waterschap is. We moeten de waterstand regelen en er voor zorgen dat de dijken ons beschermen. Vandaag de dag dienen we ons ook te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering; het stijgen van de zeespiegel, de verdroging, zware regenval. Vanwege deze opgaven is het van belang om onze inwoners meer te betrekken bij het waterschap. Graag zet ik daar als dijkgraaf mijn schouders onder.’

Voorzitter van het waterschap

De dijkgraaf geeft als voorzitter van het waterschap leiding aan de vergaderingen van het Algemeen bestuur en het Dagelijks bestuur. Ze is daarmee het boegbeeld van het waterschap, zoals de burgemeester het gezicht is van een gemeente.
De dijkgraaf is lid van het Dagelijks bestuur, maar is geen lid van het Algemeen bestuur en heeft hierdoor ook geen stemrecht.

joyce sylvester