6000 schoolkinderen strijden tegen zwerfafval

14 september 2022

Vandaag gaan ruim 6000 schoolkinderen van 71 scholen uit Amsterdam en Weesp de straat op om zwerfafval op te ruimen. Ze doen mee aan de grootste schoonmaakactie ter wereld, de World Cleanup Day op zaterdag 17 september.

CleanupDayAmsterdam1.jpg

Vanochtend was de aftrap van de Amsterdamse Cleanup Day bij de Maas en Waalschool in Amsterdam-Zuid. De aftrap werd gedaan door Sander Mager (lid dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht), wethouder Zita Pels en vlogger Milan Knol.

Special 'Rubbiz-app'

Tijdens de Amsterdamse editie trekken de scholieren gewapend met handschoenen, vuilniszak, grijpers en een heuse app in groepjes door de wijken. Elke klas die meedoet maakt een eigen stukje Amsterdam schoon. De ‘Rubbiz-app’ speelt daarbij een belangrijke rol. De scholieren fotograferen met deze app elk stukje zwerfafval dat zij opruimen. Dit helpt de Rubbiz Foundation bij hun onderzoek naar zwerfafval. En de kinderen verdienen daarmee, per 10 vierkante meter schoongemaakte straat, 11 cent voor de Plastic Soup Foundation. Dit is een milieuorganisatie die tot doel heeft plasticvervuiling te verminderen.

Samenwerken aan een betere waterkwaliteit

Sander Mager: ‘Ik vind het ook fantastisch om te zien hoe kinderen zich zo massaal inzetten in de strijd tegen zwerfafval. Plastic in ons water is een steeds groter probleem. Ook voor het werk van het waterschap. Het heeft grote effecten op de kwaliteit van ons water, en op alles wat in of bij het water leeft. Als waterschap zijn we dagelijks bezig om de waterkwaliteit te verbeteren, maar we kunnen dit niet alleen. Samenwerking hierin met andere is essentieel. Amsterdam Cleanup Day is hierin een mooi voorbeeld’.

De Amsterdam Cleanup Day is een samenwerking van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de Gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, Stichting Rubbiz Foundation en Plastic Soup Foundation. Het doel van de Amsterdam Cleanup Day is:

  • Geen zwerfafval op straat
  • Minder gebruik van single-use plastic
  • Kinderen bewust maken van het gevaar van zwerfafval dat via grachten en sloten in de zee terechtkomt.

CleanupDayAmsterdam2.jpg

CleanupDayAmsterdam3.jpg