Naardertrekvaart weer open

14 september 2022

Vanaf vandaag 14 september staat de Keetpoortsluis weer open. Hierdoor is pleziervaart weer mogelijk over de Naardertrekvaart.

Naardertrekvaart-weer-open.jpg

Noodpompen blijven aan, waarom dan toch open?

Ondanks dat de Naardertrekvaart opengaat, blijven de noodpompen in Muiden nog wel aan. Door de sterke stroming was er voor de veiligheid een tijdelijk zwem- en vaarverbod op de Naardertrekvaart en in de Vestinggracht. Doordat we de sluis in Weesp dicht hebben gezet hoeven de noodpompen nu minder hard te pompen. Daarom kunt u er weer zwemmen en varen.

Hoe werkt dit?

De sluis in Weesp is dichtgezet zodat het zoete water dat in Muiden ons gebied wordt ingepompt naar de juiste gebieden stroomt.. Zoals kwetsbare natuur. Toen de noodpompen aanstonden ging zelfs met de maximale pompcapaciteit teveel zoet water verloren. Hierdoor moest Waterschap Amstel, Gooi en de sluis in Weesp dichtzetten. Nu de sluis dichtstaat, zien we dat de noodpompen minder hard hoeven te pompen. Hierdoor is er minder stroming op de Naardertrekvaart en de Vestinggracht, en kan het zwem- en vaarverbod dus worden opgeheven.