Evaluatie hoogwater 2 november 2023
03 september 2024Waterschap Amstel Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam evalueerden de gebeurtenissen van het hoogwater in 2 november 2023.
Toen werd het zogenoemde IJ-front gesloten omdat de spuikokers in IJmuiden bleven openstaan en het waterpeil in het Noordzeekanaal steeg. Door goed handelen van collega’s van het waterschap en Waternet en goede samenwerking met andere waterschappen en Rijkswaterstaat, werd voorkomen dat het water voor grote schade kon zorgen.
Sluizen beter onderhouden
Uit de evaluatie komen een aantal verbeteringen om Amsterdam ook in de toekomst droog te houden:
- Gemeente Amsterdam moet de gemeentelijke sluizen onderhouden. Een deel voldoet niet en is een risico voor de binnenstad van Amsterdam.
- De crisisteams van het waterschap, gemeente Amsterdam en Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland moeten elkaar beter weten te vinden.
- Er wordt verwacht dat gemaal Zeeburg vaker wordt ingezet. Hiervoor is meer onderhoud en beheer nodig.
- Op vaste momenten oefenen met het bedienen van bijvoorbeeld gemalen en sluizen is belangrijk.
Wake-up call
Joyce Sylvester, dijkgraaf van het waterschap: ‘Deze crisis is een wake-up call voor Amsterdam en de noordelijke Randstad. De risico’s voor overstroming nemen toe, mede door de klimaatverandering. We gebruiken de ruimte en het water in en rond de grachten en het Noordzeekanaal steeds intensiever. Tegelijkertijd neemt de ruimte om water vast te houden en te bergen af. Voor de afvoer naar zee worden we steeds afhankelijker van de techniek.
Als regio zijn we kwetsbaar. Het hoogwater van 2 november heeft laten zien hoe afhankelijk we zijn van het continue samenspel tussen techniek, mensen, organisaties en ruimtelijke inrichting. Voor de toekomst blijft het nodig samen te investeren in een robuuste ruimtelijke inrichting en de bedrijfszekerheid van de waterinfrastructuur, zoals gemaal IJmuiden (Rijkswaterstaat), gemaal Zeeburg (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en het IJ-front (gemeente Amsterdam). Daar zijn we samen met gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en collega-waterschappen mee aan de slag.’
Evaluatie Rijkswaterstaat: samenwerking heeft erger voorkomen
Rijkswaterstaat evalueerde de gebeurtenissen op 2 november op de punten:
- het functioneren van het Regionaal Wateroverlast overleg met de waterschappen en Rijkswaterstaat;
- de aanleiding van de gebeurtenis;
- de technische oorzaak van de gebeurtenis;
- het interne crisismanagement bij Rijkswaterstaat.
Een belangrijke uitkomst van deze evaluaties is dat de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen goed was en daardoor erger is voorkomen. Het afvoeren van water uit het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is helemaal afhankelijk van het gemaal- en spuicomplex IJmuiden.
Robuust watersysteem
Dijkgraaf Joyce Sylvester: ‘Wij herkennen als Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de zorgen die in de evaluatierapporten worden geuit. We zijn uiteraard uitgebreid in gesprek met Rijkswaterstaat en weten dat zij stappen aan het zetten zijn om het gemaal- en spuicomplex IJmuiden op de korte termijn robuuster te maken. En ook voor de middellange termijn zijn we met Rijkswaterstaat, het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen en provincies bezig om toe te werken naar een robuuster watersysteem. Dat is voor ons en onze inwoners van groot belang.'