Misschien wel de meest relevante overheid

Podcast

Het waterschap. U betaalt er belasting voor. U mag er eens in de 4 jaar op stemmen. Maar waar stemt u eigenlijk voor en waar wordt uw belastinggeld voor gebruikt? Wat doet een waterschap nou precies en hoe is het ooit ontstaan?

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Luister de podcast via SpotifyApple Podcasts of Google Podcasts.

 

Lage landen maar toch geen natte voeten

De meeste inwoners in het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht beseffen het niet maar eigenlijk leven ze in het water. Mijdrecht ligt maar liefst 6 meter onder de zeespiegel. Zonder de waterschappen met hun dijken, molens, polders, sluizen en gemalen was er geen bestaan mogelijk in grote delen van Nederland.

Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Lang werkten de waterschappen vooral met en voor de boeren. In 1970 werd dat anders. De Wet verontreiniging oppervlaktewateren werd ingevoerd. Het werd verplicht om het afvalwater in heel Nederland te zuiveren. Dit werd een taak voor de waterschappen die daarvoor belasting mochten heffen. De burgers kregen stemrecht om te bepalen wat er met hun geld werd gedaan.

Best ontwikkelde waterdemocratie ter wereld

Veel mensen zien een waterschap als een extra overheid waar je voor stemt en belasting aan betaalt. Maar nergens in de wereld is er een overheid die alleen maar bezig is met water. Alles wat een waterschap doet is gericht op het beheer van water en veiligheid. Zo blijft Nederland droog en veilig.

In deze podcast ondervraagt Bert Krull mensen over wat zij nu weten van hun waterschap. Met een historicus onderzoekt hij 800 jaar geschiedenis van waterschappen. En samen met dijkgraaf Gerhard van den Top kijkt hij naar de toekomst.

Meer informatie