09 augustus 2018

Tijdelijke dam beschermt Naardermeer tegen zout water

Op donderdag 9 augustus heeft Waternet in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een tijdelijke dam in de Muidertrekvaart geplaatst. Met deze dam houden we water dat te zout is weg uit het natuurgebied Naardermeer en omgeving. Door de dam kunt u voorlopig niet varen op de Muidertrekvaart.

Het is nog steeds droog in Nederland. Daardoor is er op dit moment overal een tekort aan water. Het water dat overblijft wordt steeds zouter. Vanuit IJmuiden stroomt brak (te zout) water via het Noordzeekanaal het land in. Dit zoutige water zit ook in de Muidertrekvaart bij Muiden. We willen niet dat dit water richting het natuurgebied Naardermeer stroomt. Want te zout water is slecht voor de landbouw en voor de natuur. Vissen kunnen hierdoor sterven, maar ook planten in en aan het water. Daarom hebben we een tijdelijke dam geplaatst. In het filmpje ziet u hoe we dit doen!

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

De tijdelijke dam ligt onder de Penbrug bij Maxis. De Pampusweg gaat hier over de Weespertrekvaart heen. Het is een noodkering: een dam die we alleen gebruiken als het echt nodig is. Deze noodkering lag hier al, maar is nu gesloten met houten balken. Het is lang geleden dat we deze noodkering voor het laatst hebben gebruikt. En het is de eerste keer dat hij wordt gebruikt om deze reden.

Wat doet Waternet nog meer met de droogte?

Met deze droogte nemen Waternet en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht veel extra maatregelen. U bekijkt ze op onze droogtekaart.

Bekijk de droogtekaart