08 juli 2020

Huisvuilcentrale Alkmaar gaat zuiveringsslib verwerken

Bij het schoonmaken van vuil water blijft zuiveringsslib achter. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waterschap Zuiderzeeland laten hun zuiveringsslib vanaf 2023 verwerken door een speciale installatie van de Huisvuilcentrale (HVC) in Alkmaar.

Op dit moment verwerkt het Afval Energie Bedrijf (AEB - foto) in Amsterdam ons slib door het te verbranden. Het contract met AEB loopt op 1 januari 2023 af. Na die datum wil het bedrijf geen zuiveringsslib meer verbranden.

Duurzaam en goedkoop

Duurzaamheid en zo laag mogelijke kosten waren belangrijk bij de keuze voor HVC. HVC wil het slib gaan verwerken door het te laten drogen. Dat gebeurt in een slibdrooginstallatie. De droge stof die overblijft kan nuttig worden gebruikt. Bijvoorbeeld als biobrandstof of als bron van fosfaat (kunstmest). Deze oplossing is ook nog eens goedkoper in vergelijking met andere duurzame oplossingen.

Samen met andere waterschappen

Voor het verwerking van zuiveringsslib gaan we samenwerken met andere waterschappen. Want samen staan we sterker als we afspraken maken met andere partijen. Ook kunnen we onderling ideeรซn uitwisselen en risicoโ€™s spreiden. Zo zorgen we ervoor dat we in de toekomst altijd ons slib kunnen verwerken.

Nieuws en tweets

29 juni 2022

Waternatuur in Vechtplassen sterk achteruitgegaan door slechte waterkwaliteit

Er is een sterke achteruitgang van het aantal waterplanten in de Oostelijke Vechtplassen en daarmee ook van waterdieren.

Lees meer

Vanavond is er weer een commissievergadering van @waterschapagv | #AGVinDebat Je kunt live meekijken vanaf 20:00 uur ๐Ÿ“ฝ๏ธ๐Ÿ‘‰ https://t.co/LEeQONZMFy Ter bespreking komt รฉรฉn belangrijk onderwerp ๐Ÿ‘‡

๐—”๐—บ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐—บ๐˜€ ๐˜‡๐˜„๐—ฒ๐—บ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ Het laatste zetje werd in 2018 gegeven, toen de laatste woonboten op het riool werden aangesloten. De ecologische waterkwaliteit blijft echter achter. Lees verder ๐Ÿ‘‡

24 juni 2022

Mijlpaal: 10 miljoen m3 groengas uit afvalwater

Onze groengasinstallatie heeft het eerste jaar ruim 10 miljoen kubieke meter groengas opgeleverd. Groengas is een duurzaam alternatief voor aardgas.

Lees meer