25 maart 2020

Coronavirus gevonden in rioolwater Amsterdam

In het rioolwater in Amsterdam heeft het RIVM is het coronavirus gevonden. Het virus komt in het riool door plas of poep van sommige coronapatiënten. Dit is geen extra risico voor uw gezondheid. Uw drinkwater blijft veilig.

Op meerdere plekken in Nederland is het coronavirus gevonden in rioolwater. Maar de kans dat mensen via rioolwater besmet raken is bijna nul. Rioolwater gaat via ondergrondse leidingen naar rioolwaterzuiveringen. Daar maken we het water eerst schoon voordat het terugkomt in de natuur. We nemen daarom op dit moment geen extra maatregelen.

Woont u in de buurt van een rioolwaterzuivering? Dan loopt u geen extra risico om besmet te worden met het coronavirus. We raden wel af om te zwemmen in water waar wij rioolwater lozen. Zwem dus alleen op officiële zwemplekken.

Drinkwater veilig

Uw drinkwater is veilig. Voordat het uit uw kraan komt wordt water uit de natuur 3 maanden lang gezuiverd. Virussen en bacteriën overleven dit proces niet.

Bekijk hoe we uw drinkwater maken

Medewerkers

Onze medewerkers bij de rioolwaterzuivering zijn goed beschermd tegen het virus. We letten goed op dat ze zich aan de voorschriften houden. Dat betekent dat ze handschoenen, laarzen, een veiligheidsbril en bescherming voor hun gezicht dragen.

Meer informatie?

RIVM: Nieuwe coronavirus aangetroffen in rioolwater

Meer nieuws, tweets en blogs

Blijf zoveel mogelijk thuis en geniet van het mooie weer in huis, in de tuin of op je balkon. Alleen samen krijgen we corona onder controle. 👊 #AlleenSamen #covid_19 #covid #corona

Kijktip! 📺 Vanavond om 20:55 uur op @NPO3: Bodem in zicht. Hierin duikt @AnnaGimbrere in de wereld van fosfaat en gaat ze op bezoek bij RWZI West. 👉 https://t.co/pD3mh4ncEx

Wij houden 1,5 meter afstand tot elkaar. Jij ook tot ons? #SocialDistance @Waternet #coronavirus #coronanl

Waternet vist elk jaar 42.000 kilo (🤯) plastic uit de grachten! Dat gaat vooral om grote drijvende stukken plastic op het water. Maar er zijn ook kleine deeltjes die onder water zweven en zich niet zomaar laten vangen. De Bubble Barrier kan dat wel!