Mini-docu Naardermeer: vakmanschap met de natuur
02 december 2022De waterkwaliteit van het Naardermeer staat steeds meer onder druk. En daarmee ook het leven in en rondom het meer. Het Naardermeer hoort bij de natuurschatkamer van Nederland. De natte omgeving is goed voor veel dieren en planten. Daarom is schoon water in het Naardermeer belangrijk. Daarover gaat het tweede deel van de mini-documentaire 'Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur’, die deze week uitkomt.
Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied in Nederland. Het is een thuis voor veel waterplanten, zoals bijzondere kranswieren en fonteinkruiden. Ook leven er veel dieren. Bijvoorbeeld de zeldzame purperreiger en de ringslang. En zelfs de otter voelt zich er thuis. Daarom is het erg belangrijk dat de waterkwaliteit goed is en dat er genoeg water in het Naardermeer is. Voor een goede waterkwaliteit is vakmanschap nodig. In de mini-documentaire ziet u de schoonheid van het gebied en maakt u kennis met dit vakmanschap. De documentaire is gemaakt samen met Natuurmonumenten en Stichting Waterproef.
Bekijk de documentaire
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.
Waarom staat de waterkwaliteit onder druk?
Door klimaatverandering zijn er steeds langere periodes van droogte. Tijdens deze droge periodes pompt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht extra water uit de Vecht in het Naardermeer. Zo voorkomt het waterschap dat het meer uitdroogt. Maar het water uit de Vecht moet eerst schoongemaakt worden. In het water uit de Vecht zitten namelijk te veel voedingsstoffen, zoals fosfaat. Als er te veel voedingstoffen in het water zitten, kunnen er algen in groeien. En als er veel algen leven is het water niet meer helder. In water dat niet helder is kunnen planten en dieren moeilijk overleven. Om de waterkwaliteit in het Naardermeer goed te houden, haalt het waterschap daarom fosfaat uit het water. De zorg voor schoon water in ons gebied is één van de belangrijkste taken van het waterschap.
Europese afspraken over schoon water
Op dit moment voldoen de Nederlandse wateren niet aan de Europese richtlijnen voor waterkwaliteit. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en anderen waterschappen nemen daarom maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en te blijven beschermen. Er is een plan gemaakt voor de zorg voor gezond water in de periode 2022-2027. Maar we kunnen dit niet alleen. Sander Mager, lid dagelijks bestuur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ”We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van de waterkwaliteit. Maar we kunnen de Europese doelen alleen halen als we samen met alle betrokkenen – van waterschappen, gemeenten, drinkwaterbedrijven, provincies, agrariërs tot de landelijke overheid – de schouders eronder zetten. Zorgen voor schoon water lukt alleen samen.“