Waterkwaliteitsscherm beschermt Vinkeveense plassen tijdens droogte

12 mei 2022

Het is droog in Nederland. Door klimaatverandering komen er steeds langere droge periodes voor, die soms al in het voorjaar beginnen. Hierop moeten waterschappen inspelen. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht opende daarom deze week het waterkwaliteitsscherm bij Wilnis. Een scherm die de Vinkeveense plassen en omliggende polders voorziet van kwalitatief goed water tijdens droge periodes.

Waterkwaliteitsscherm.jpg

Bea de Buisonjé, dagelijks bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “Als waterschap is het belangrijk om te anticiperen op droge periodes. Het waterkwaliteitsscherm gaat ons hier bij helpen. Het scherm zorgt in tijden van droogte dat zoet en voedselarm water naar onder andere de Vinkeveense Plassen en omliggende polders wordt gestuurd. Op deze manier helpen we de waterkwaliteit in het gebied ten zuiden van de Amstel te verbeteren. Waar we normaal gesproken nu al extra maatregelen hebben we nu 1,5 week geleden het scherm aangezet.” Voorgaande jaren werd dit opgelost met een tijdelijke damwand waardoor pleziervaart er niet meer doorheen kon. De Buisonjé: “Nu kan de pleziervaart het scherm zelf openen met een druk op de knop.”

Waarom een waterkwaliteitsscherm? Een permanente oplossing

In droge periodes draait de stroomrichting om in het zuidelijke gedeelte van de Amstel. Waardoor rivier de Amstel die normaal van zuid naar noord stroomt, van noord naar zuid gaat stromen. Hierdoor komt er in het zuidelijk deel van de Amstellandboezem relatief zout en voedselrijk water, wat slecht is voor de natuur. We willen echter voorkomen dat dit zoute voedselrijke water terecht komt in natuurgebieden, zoals de Vinkeveense Plassen. Maar ook dat het niet terecht komt in de omliggende agrarische gebieden.

De Buisonjé: “Met het waterkwaliteitsscherm hebben we een permanente oplossing gebouwd. Het scherm heeft een sluisdeur die dichtgezet kan worden op het moment dat de waterkwaliteit achteruit dreigt te gaan. Het scherm heeft ook een pomp om zoet en voedselarm water vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal actief naar de Kromme Mijdrecht te duwen. Deze pomp is visvriendelijk. De vis kan beide kanten op zwemmen”

Hoe deden we dat vroeger?

In de droge zomers van de afgelopen jaren (2018, 2019 en 2020) hebben we als waterschap de beslissing moeten nemen in het zuidelijk deel van de Amstellandboezem een tijdelijke damwand en pompen te plaatsen. Dit om het brakke en voedselrijke water te blokkeren. Hierdoor moest de pleziervaart omvaren en konden de vissen niet verder zwemmen.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.