Besluit definitief: Waternet wordt opgesplitst
11 juli 2025Het algemeen bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeenteraad van de gemeente Amsterdam hebben definitief ingestemd met het voorstel om Waternet te splitsen. Dat betekent dat er per 1 januari 2026 twee aparte waterorganisaties zijn: een voor de taken van het waterschap en een voor de Amsterdamse watertaken.
Simon Deurloo, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ‘Met de splitsing van Waternet start het bouwen aan een zelfstandige organisatie voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Er liggen grote uitdagingen voor ons om ook in de toekomst te kunnen blijven zorgen voor veilig, schoon en voldoende water. Daarbij blijft de watercyclus nog steeds belangrijk: we werken nauw samen met de gemeente n in ons gebied aan innovatie en onderzoek.’
Wethouder Melanie van der Horst: ‘We hebben goede afspraken gemaakt, zodat we de gevolgen voor de medewerkers van Waternet en de inwoners van Amsterdam zo klein mogelijk maken. Alle Waternetters krijgen een plek in de nieuwe organisaties en we hebben ervoor gezorgd dat de kosten van de splitsing niet leiden tot een stijging van het drinkwatertarief.’
Belangrijkste besluiten
- Er komt een zelfstandige organisatie voor de taken van het waterschap: schoon, voldoende en veilig water.
- De Amsterdamse watertaken blijven tijdelijk binnen de aangepaste stichting.
- Er wordt onderzocht hoe de Amsterdamse riool- en watertaken op termijn kunnen worden opgenomen in de organisatie van gemeente Amsterdam.
- Er komt een onderzoek naar een aparte organisatie voor drinkwater en de mogelijkheden om te gaan samenwerken met andere drinkwaterbedrijven.
- Alle medewerkers van Waternet krijgen een plek in een van de nieuwe waterorganisaties.
- Gemeente Amsterdam en het waterschap gebruiken nog minimaal vijf jaar samen het hoofdkantoor aan de Amstel. Gemeente Amsterdam en het waterschap bespreken nog of deze termijn wordt verlengd.
- In de nieuwe bestuurlijke samenwerkingsagenda maken het waterschap en de gemeente Amsterdam afspraken over onder andere de waterrobuuste stad, waterkwaliteit, aquathermie, energietransitie, circulariteit en biodiversiteit.
- De merknaam Waternet wordt vanaf 1 januari 2026 uitgefaseerd.
Planning
De splitsing gaat in per 1 januari 2026. Het doel van dit besluit is om helemaal te splitsen. Het waterschap en de gemeente werken voor bijvoorbeeld ICT, de meldkamer en de crisisorganisatie nog tijdelijk organisatorisch samen. De ondernemingsraad is nauw betrokken bij de splitsing. Medewerkers krijgen de komende tijd stap voor stap informatie over de gevolgen voor hun werk.
Kosten
Het besluit zorgt vanaf 1 januari 2026 voor 15 miljoen euro per jaar lagere btw-kosten voor het waterschap. Dit komt doordat de nieuwe waterschapsorganisatie niet btw-plichtig is. De tijdelijke hogere kosten worden nog verder uitgewerkt en zijn op dit moment vastgesteld op 8 miljoen euro per jaar. De eenmalige kosten van de splitsing zijn 26,3 miljoen euro: 10,7 miljoen euro voor het waterschap en 15,7 miljoen euro voor de gemeente Amsterdam. De kosten van de splitsing leiden niet tot een stijging van het drinkwatertarief.
Aanleiding
Door de splitsing voldoen gemeente en waterschap aan de regels en aanbevelingen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de belastingdienst en de Rekenkamer Metropoolregio Amsterdam. Dat lukt niet goed met de huidige organisatievorm. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam hebben andere wensen over de aansturing van de organisaties. Dat is binnen de huidige stichting Waternet niet goed mogelijk.