Waterschap kiest voor toekomstbestendig waterbeheer
04 juli 2025Waterschap Amstel, Gooi en Vecht presenteert de voorjaarsnota 2026-2030 met een stabiele financiële koers en investeringen in schoon water, dijken, innovatie en samenwerking. Lees hoe het waterschap zich voorbereidt op de uitdagingen van morgen.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht houdt koers in onzekere tijden
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht blijft zich inzetten voor schoon en voldoende water én bescherming tegen water. ‘In een wereld die steeds sneller verandert en onzekerheid met zich meebrengt, werkt het waterschap aan een nieuwe toekomstbestendige organisatie die klaar is voor de uitdagingen van morgen.’ Dit schrijft Simon Deurloo, lid van het dagelijks bestuur, bij het aanbieden van de Voorjaarsnota 2026-2030 (U verlaat deze site) aan het algemeen bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. In de voorjaarsnota kiest het waterschap voor een realistische koers. De reserves worden aangevuld zodat de tarieven voor inwoners en bedrijven voor 2026 stabiel blijven.
Financiële kaders
Deze voorjaarsnota is een financiële uitwerking op hoofdlijnen van het Waterbeheerprogramma AGV 2022 – 2027 en het Coalitieakkoord ‘Waterkracht’. Deze vooruitblik op de komende jaren wordt in detail uitgewerkt in de begroting voor 2026. De begroting wordt in november 2025 gepubliceerd. De afgelopen jaren waren financieel uitdagend, maar er is vooruitgang geboekt. De achterstand in belastinginning is zo goed als ingelopen en de financiële positie is versterkt.
De voorjaarsnota gaat uit van een begroting voor 2026 van bijna 350 miljoen euro. Dat wordt betaald door de eigenaren en huurders van huizen en bedrijfspanden en eigenaren van land zoals agrariërs en natuurorganisaties. Bijna 120 miljoen euro besteedt het waterschap aan de zuivering van rioolwater. Aan de veiligheid zoals dijken geeft het waterschap 65 miljoen euro. Ruim 68 miljoen euro investeert het waterschap in voldoende water zoals gemalen. Verder gaat 31 miljoen euro naar gezond water en 9 miljoen euro naar recreatie en cultuur.
Uitdagingen én innovatie
Extreme weersomstandigheden, chemische stoffen die het water vervuilen, maatschappelijke opgaven zoals woningbouw én de bescherming van vitale infrastructuur vragen om doordacht en daadkrachtig waterbeheer. Naar verwachting start 1 januari 2026 de nieuwe waterschapsorganisatie Amstel, Gooi en Vecht. Ons gebied kenmerkt zich door de combinatie van de stad Amsterdam met al haar inwoners en grote economische belangen voor heel Nederland, het omringende veenweidegebied en de natuurlijke ligging onder zeeniveau in de Europese delta. Dat alles brengt veel uitdagingen met zich mee. Daarom blijft het waterschap inzetten op innovatie. Het waterschap investeert ook in goede samenwerking met bewoners, ondernemers, overheden, partners en andere instanties. Dat kan alleen met het behouden en aantrekken van gekwalificeerde medewerkers.
Jaarstukken
Het algemeen bestuur heeft op 3 juli ook de jaarstukken goedgekeurd. Wilt u weten wat we met uw waterschapsbelasting hebben gedaan in 2024?