Droog voorjaar: dit doen we om problemen te voorkomen
15 mei 2025Waar 2024 vooral een nat jaar was, is het voorjaar van 2025 erg droog. Ook in het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zien we die signalen. Sinds februari valt er weinig regen en schijnt de zon veel. Daarom let het waterschap nu extra op en nemen we maatregelen.
Waarom is het zo droog dit jaar?
Het voorjaar van 2025 is erg droog. Het heeft al 3 maanden bijna niet geregend. Maart 2025 was zelfs de droogste maand sinds het begin van de metingen in 1906. Ook februari en april waren al zo droog.
- De lente is nu echt begonnen. Planten en bomen hebben nu veel water nodig om te groeien. Er is dus ook meer water nodig.
- Ook staat het water in de rivieren laag. Dit water komt uit de Alpen via Zwitserland en Duitsland, maar daar is minder sneeuw en regen gevallen. Daardoor komt er minder zoet water naar Nederland. Meestal gebeurt dit pas aan het eind van de zomer.
- Tot nu toe heeft mei veel warme dagen met wind. Hierdoor verdampt in onze polders extra water.
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.
Water verdelen
De grond in ons gebied wordt gebruikt voor landbouw, natuur, recreatie en bebouwing. Al deze plekken hebben water nodig. Hoeveel water nodig is, hangt af van het soort grond en wat er gebeurt op die plek. In droge tijden moet er extra water komen. Dan verdelen we het water zo goed mogelijk in ons gebied.
Hoe nu verder?
We weten niet of het droog blijft. Dat hangt af van het weer en het water dat via de rivieren binnenkomt. We kunnen nu nog voldoende water laten binnenstromen. Daarom zijn er nog geen grote problemen. Dat water komt vooral uit de Lek via het Amsterdam-Rijnkanaal. Een kleiner deel komt uit het IJmeer of het Markermeer. We zien wel dat de grond droger wordt. We doen ons best om de gevolgen van de droogte zo klein mogelijk te houden.