World Waternet
World Waternet is een onafhankelijke stichting, opgericht door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waternet en de gemeente Amsterdam. De stichting helpt publieke waterorganisaties in landen met lage en middeninkomens. Zo bouwen we samen aan een wereld waarin schoon, veilig en voldoende water voor iedereen bereikbaar is. Nu en in de toekomst.
Overal in de wereld
Sinds 2007 werkt World Waternet in andere landen. De stichting helpt met projecten in bijvoorbeeld Suriname, Ghana, Burkina Faso, Kenia, Ethiopië en de Palestijnse gebieden. Samen met lokale waterorganisaties werkt World Waternet aan oplossingen voor waterproblemen. Dat doen ze door kennis te delen, trainingen te geven en de mensen daar van elkaar te laten leren. Bovendien zorgt de samenwerking voor meer technische kennis en persoonlijke groei bij de experts die voor World Waternet naar andere landen gaan. We krijgen er dus ook veel kennis voor terug.
Waarom is dit werk zo belangrijk?
- 1 op de 4 mensen wereldwijd heeft geen toegang tot veilig water.
- World Waternet werkt aan schoon water en een goed werkend riool voor iedereen.
- Groei van wereldwijde kennis over water.
Het doel van World Waternet is om in 2030 6 miljoen mensen te bereiken met schoon water en/of een werkend riool.
Waar werkt World Waternet aan?
World Waternet werkt aan onderwerpen die passen bij het werk van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en van Waternet. Namelijk:
- Schoon drinkwater: ze helpen bedrijven om veilig drinkwater te maken.
- Afvalwater schoonmaken: ze vangen afvalwater op en maken het schoon. Zo blijft het water in rivieren en meren schoon.
- Goed omgaan met water: daarbij denken ze aan mensen, dieren, planten en geld.
- Aanpassen aan het klimaat: samen zoeken ze naar oplossingen voor droogte, zware regen, dalende grond en veiligheid van het water.
- Boeren en water: samen met boeren werken ze aan slim watergebruik voor de landbouw.
- Leren van elkaar: ze brengen experts uit verschillende landen bij elkaar. Ze delen kennis en helpen elkaar beter te worden.
Nederlandse waterkennis in het buitenland
In 2011 besloot de overheid om waterschappen te helpen bij hun werk in het buitenland. Waterschappen mogen vanaf dat moment 1 procent van hun geld gebruiken voor deze hulp. Zij gebruiken dit geld vooral om medewerkers naar andere landen te sturen en kennis te delen. Ook nu is waterbeheer nog steeds heel erg belangrijk in ontwikkelingshulp is waterbeheer nog steeds heel erg belangrijk in ontwikkelingshulp.
De Unie van Waterschappen heeft het programma Blue Deal (U verlaat deze site) opgericht. Het idee is simpel: Nederlandse kennis over water kan echt helpen in de wereld. Voor mensen, natuur en voor beter watergebruik in de toekomst.
Samenwerking
World Waternet werkt samen met netwerken binnen en buiten Europa, zoals International Water Association en Global Water Intelligence. Samen maken zij plannen voor schoner water in rivieren en steden, zodat daar gezwommen kan worden.