Bodemdaling: waar zit de rem?

Podcast

Grote delen van het gebied van het waterschap bestaan uit veengrond. Deze bodem daalt en dat is slecht voor gebouwen, wegen, en landbouwgrond. En als veengrond daalt komen er ook nog eens grote hoeveelheden CO2 vrij. Daarom willen we bodemdaling remmen. Maar hoe doe je dat?

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Luister de podcast via SpotifyApple Podcasts of Google Podcasts.

 

Waarom daalt de bodem in veengebieden?

Veen bestaat uit oude plantenresten. Door het grondwater blijven de plantenresten nat en blijft het veen gewoon liggen. Maar als het grondwater daalt, komt er zuurstof in de bodem en gaat het veen rotten en zakt in. Bij dit proces komt veel CO2 vrij.

Voor landbouw en woningbouw wordt het grondwater verlaagd. Boeren hebben een stevige bodem nodig voor hun trekkers en machines. En woningen kunnen alleen maar worden gebouwd op een ondergrond die sterk en droog is. Grondwater wordt hiervoor weg gepompt en zo start het afbreken van het veen en de bodemdaling.

Hebben we eigenlijk last van bodemdaling?

Bert Krull bezoekt boeren die hun land voor hun ogen zien wegzakken. Soms zelfs 1 centimeter per jaar! Wat doen de boeren eraan? Wat kosten die oplossingen? En hoe kunnen we verdroging en bodemdaling nu het beste afremmen? U hoort het in deze podcast.

Meer informatie