Project

RWZI Huizen en Blaricum

De rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI´s) van Huizen en Blaricum zuiveren het afvalwater van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. Beide RWZI´s zijn toe aan groot onderhoud of vernieuwing. Uit onderzoek blijkt dat het duurzamer en voordeliger is om één nieuwe RWZI te bouwen in plaats van twee. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft daarom besloten de RWZI van Blaricum op te heffen en de RWZI van Huizen te vervangen. Ook wordt een rioolpersleiding aangelegd vanaf de RWZI Blaricum naar de RWZI Huizen. 

Direct naar:
hoe we afvalwater schoonmaken in een waterzuivering (RWZI

de antwoorden bij een aantal voor de hand liggende vragen

Luchtfoto van RWZI Huizen en RWZI Blaricum.

Eén nieuwe RWZI voor Huizen, Blaricum, Laren en Eemnes

Uit onderzoek blijkt dat het duurzamer en voordeliger is om één RWZI te bouwen in plaats van twee. Met een nieuwe RWZI kunnen we het afvalwater nog beter zuiveren en innovatie toepassen zoals het hergebruik van reststoffen en gezuiverd afvalwater. Door het bouwen van één nieuwe zuivering besparen we energie en kosten en creëren we ruimte in Het Gooi op het vrijkomende stuk grond.

Voordelen en kansen één nieuwe RWZI:

  • Minder ruimte nodig voor beide RWZI’s
  • Minder geur en geluid
  • Minder energie nodig om rioolwater te zuiveren
  • Minder kosten op lange termijn
  • Opwekken van duurzame energie op de RWZI
  • Terugwinnen van warmte uit rioolwater voor ruim 4.000 woningen
  • Samenvoegen van de zuiveringen creëert ruimte in Het Gooi

Een nieuwe RWZI in Huizen

We gaan op de locatie van de huidige RWZI in Huizen een nieuwe zuivering bouwen. Hoe die er precies uit gaat zien, dat weten we nog niet. Het ontwerp van een zuivering is van vele factoren afhankelijk en bouwen op een locatie waar al een zuivering staat maakt het complex.

Waarom een rioolpersleiding

De rioolgemalen van de gemeenten Blaricum, Laren en Eemnes persen het rioolwater naar de bestaande RWZI Blaricum. We kunnen alle bestaande rioolgemalen aanpassen en de persleidingen verleggen naar de RWZI Huizen, maar het is veel goedkoper en duurzamer om een nieuwe rioolpersleiding te maken van Blaricum naar de RWZI in Huizen

Mening van bewoners 

We horen graag de mening van bewoners over de nieuw RWZI en de nieuwe rioolpersleiding. Tijdens het ontwerpen van de nieuwe zuivering betrekken we u om uw mening te horen.

Voorlopige planning

2022 - 2025          Projectvoorbereiding (ontwerp, vergunningen, aanbesteding)

2025 - 2027          Projectuitvoering (bouw en realisatie)

2027 – 2060         Beheer en exploitatie

Meer weten?

Lees de antwoorden bij een aantal voor de hand liggende vragen.

Blijf op de hoogte

In samenwerking met: