Historisch archief

Wilt u weten waar uw familie vroeger leefde? Doet u onderzoek? In ons archief vindt u oude landkaarten, foto’s en andere documenten. Kom langs - online of in de studiezaal op de Korte Ouderkerkerdijk.

 

We bewaren documenten en voorwerpen in ons archief, zoals:

  • Foto’s.
  • Tekeningen van hoe molens, gemalen en sluizen vroeger gebouwd werden.
  • Kaarten van hoe ons gebied er vroeger uitzag.
  • Boeken en tijdschriften over bijvoorbeeld de strijd tegen het water. En over veel verschillende onderwerpen als natuur, milieu, economie, ruimtelijke ordening en aardrijkskunde.

Het oudste originele stuk komt uit 1438. En we hebben kopieën van stukken die nóg ouder zijn: 1307!

Snuffelen in de geschiedenis

Vanaf uw computer

  • In het menu links staan onze digitale tentoonstellingen. U leest hier meer over boeiende onderwerpen zoals de strijd tegen het water en de geschiedenis van de waterschappen.
  • De inventaris van ons archief is online beschikbaar op archieven.nl. We leggen graag voor u uit hoe u het beste kunt zoeken in het archief.
  • Veel beeldmateriaal, zoals kaarten, is ook opgenomen in een online collectie.

Bezoek het archief

U bent van harte welkom in de leeszaal van het archief op de Korte Ouderkerkerdijk 7. Bijvoorbeeld om informatie te zoeken voor een presentatie. Of om te zien hoe uw buurt of huis er vroeger uitzag. Of misschien schrijft u een artikel. Maak daarvoor wel even een afspraak via ons contactformulier. Zorg er ook voor dat u de regels voor bezoekers kent.

Let op: wilt u een document of voorwerp zien dat minder dan 20 jaar oud is? Informeer of u schriftelijke toestemming nodig hebt. Dat is bijvoorbeeld zo als de stukken over nog levende mensen gaan.

Voor instellingen met deskundigheid in archief- of erfgoedbeheer

Wilt u documenten uit het archief gebruiken namens een instelling met deskundigheid op archief- of erfgoedbeheer? Dan gelden een aantal regels.

Loop het waterkeringpad

Tip: houdt u van geschiedenis én wandelen? Loop het Waterkeringpad.