Kennisgeving ontwerp-kostentoedelingsverordening Amstel, Gooi en Vecht 2026
Op 1 januari treedt een nieuwe wet over de belastingen van alle waterschappen in werking. Een belangrijke belasting is de watersysteemheffing. Essentieel voor deze belasting is is de verdeling van de kosten over alle inwoners, bedrijven en agrariërs. Ook het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is zich daarop aan het voorbereiden. Inwoners en andere belangstellenden kunnen de komende tijd meedenken over wat zij belangrijk vinden. De ontwerpverordening ligt vanaf 14 juli 2025 zes weken (tot en met 24 augustus) ter inzage. In deze periode kunnen inwoners van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht ook een zienswijze indienen. Het Algemeen Bestuur is van plan om op 9 oktober 2025 de Kostentoedelingsverordening Amstel, Gooi en Vecht 2026 vast te stellen, na behandeling in de commissie van 18 september 2025. Uiteraard zijn beide vergaderingen openbaar. De verordening treedt dan op 1 januari 2026 in werking.
Wat is kostentoedeling?
In Nederland betalen we allemaal watersysteemheffing, van inwoners, bedrijven en agrariërs tot eigenaren van natuurgebieden. Deze groepen betalen allemaal een stukje van de kosten die het waterschap maakt voor schoon water en veilige dijken. Zo voorkomen we overstromingen en wateroverlast, en houden we onze voeten droog. De manier waarop we de kosten tussen deze groepen verdelen noemen we de kostentoedeling. De ontwerpverordening voor een aanpassing hiervan ligt binnenkort ter inzage. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.
Waarom is een aanpassing nodig?
Het belastingstelsel voor waterschappen is sinds 2009 in grote lijnen nauwelijks gewijzigd. Maar in de praktijk zijn er inmiddels wel enkele knelpunten ontstaan. Een belangrijk knelpunt binnen de watersysteemheffing, is de onevenredige invloed van de hoge waarde van infrastructuur zoals wegen en spoorwegen op de tarieven voor eigenaren van onbebouwde gronden, met name in de agrarische sector. Een tweede knelpunt is dat het huidige stelsel geen ruimte biedt voor een meer evenwichtige lastenverdeling tussen de categorieën binnen de watersysteemheffing: ingezetenen, eigenaren gebouwd, eigenaren natuurterreinen en eigenaren overig ongebouwd.
Een nieuwe wet
Om deze knelpunten op te lossen hebben de waterschappen in 2021 een voorstel gedaan om te komen tot een wijziging van het wettelijk stelsel. Dit heeft geleid tot een nieuwe wet, die op 1 januari 2026 in werking treedt. Deze wet maakt het mogelijk om de kosten op een manier te verdelen die beter past bij het gebied. Er is hierbij ook meer bestuurlijke vrijheid om specifieke keuzes te maken in de verdeling, maar de keuzes moeten gebaseerd zijn op gebiedskenmerken, zoals inwonerdichtheid, de ongebouwde dichtheid en de natuurdichtheid. Om de nieuwe wet goed aan te laten sluiten bij ons waterschap, is een tijdige aanpassing van de kostentoedelingsverordening van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht nodig.
Hoe is de verordening in te zien?
Mensen die interesse hebben, kunnen de ontwerpverordening digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl (U verlaat deze site). Ook is dit mogelijk via de website www.AGV.nl/zienswijze of op afspraak inzien op het hoofdkantoor van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Korte Ouderkerkerdijk 7, 1096 AC te Amsterdam.
Een schriftelijke reactie moet worden gezonden aan het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht t.a.v. de heer G. Opgenhaffen, Postbus 94370, 1090 GJ Amsterdam.
U kunt uw reactie ook mailen naar het e- mailadres [email protected] (U verlaat deze site) Graag onder vermelding van ‘zienswijze’.
Als u mondeling wilt reageren, kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 0900-9394. Dit gesprek vindt dan telefonisch plaats of digitaal via Teams. Van uw mondelinge reactie wordt een verslag gemaakt.
Voor het maken van een afspraak of voor vragen over deze kennisgeving kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur contact opnemen met ons Klantcontactcentrum via telefoonnummer 0900-9394 of per e-mail via [email protected] (U verlaat deze site).