13 juli 2017

Aandacht voor plastic in het water

Plastic dat in het water achter blijft, valt uit elkaar in kleine deeltjes. Deze deeltjes noemen we microplastics. Ze zijn slecht voor dieren en voor de kwaliteit van het water. Samen met dierenpark Artis vragen we aandacht voor dit probleem.

In een deel van het Aquarium in Artis ziet u hoe de Amsterdamse grachten er onderwater uitzien. Het dierenpark  heeft dit deel vernieuwd. U ziet vanaf nu ook het slechte effect van plastic op het leven in de grachten. Zo vragen Artis en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen aandacht voor dit probleem.

Microplastics

Elke dag varen drijfvuilvissers van Waternet door de grachten. Ze scheppen kilo’s plastic en andere troep uit het water. Maar lang niet al het plastic kan worden opgevist. Plastic vergaat namelijk niet, maar valt uit elkaar in kleine deeltjes. Deze deeltjes noemen we microplastics. Microplastics zitten ook in producten als shampoo, tandpasta en kleren. U herkent ze aan ingrediënten als polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP).

Plastic: slecht voor waterkwaliteit en dieren

Bij het zuiveren van het afvalwater houden we ongeveer zeventig procent van de microplastics tegen. Maar de rest komt in de natuur terecht. Deze microplastics  zijn slecht voor de waterkwaliteit. Ook blijven ze achter in de dieren die in of bij het water leven. Zo komen de microplastics ook in  voedsel terecht. Ook mensen krijgen uiteindelijk plastic binnen.  Gooi dus geen plastic in de gracht!

Meer weten?