03 juni 2021

Waterschap en partners bundelen krachten

De musea en dierentuinen gaan weer open! Plekken waar we kunnen ontmoeten, leren en genieten. Daarom verlengen we de komende 5 jaar onze samenwerking met Rijksmuseum Muiderslot, Het Scheepvaartmuseum, Nemo Science Museum, dierentuin ARTIS en de Amsterdam City Swim. De samenwerkingen staan in het teken van de viering van 750 jaar Amsterdam in 2025.

Zwemmers in de Amstel tijdens de Amsterdam City Swim.

Als waterschap hebben we al eeuwenlang ervaring met het beheren van water. Om dit in de toekomst ook zeker te stellen moeten we samenwerken met anderen. Daarom verlengen en versterken we de samenwerking met 4 belangrijke culturele instellingen en met een uniek waterevenement in onze regio.

Dijkgraaf Gerhard van den Top: "Ik verheug mij enorm op de nog intensievere samenwerking met deze 5 prachtige partners op weg naar 2025. Het jaar waarin we vieren dat Amsterdam 750 jaar bestaat. Een moment om niet alleen die lange en gezamenlijke geschiedenis te vieren, maar vooral ook om vooruit te kijken naar de veranderingen waarmee de metropoolregio Amsterdam in de komende decennia en eeuw te maken zal krijgen. De opwarming van ons klimaat en de gevolgen daarvan voor onze regio is zo’n verandering om op in te spelen. Hergebruik van grondstoffen en bijvoorbeeld het gebruik van water als energiebron horen daarbij. We hopen via onze partners veel mensen te bereiken die met ons gaan meedenken over deze vraagstukken. En ik vertrouw erop dat uit die dialoog mooie initiatieven voortkomen". 

Logische partners om mee samen te werken

  • Dierentuin ARTIS heeft als ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Dit sluit goed aan bij onze missie om mensen bewust te maken van klimaatadaptatie, energie uit water te halen en afvalwater opnieuw te gebruiken. De ervaringen die ARTIS hiermee opdoet worden ook op andere plekken gebruikt.
  • Bij NEMO Science Museum maken kinderen en volwassenen op een leuke manier kennis met energietransitie en hoe we bij het bouwen van huizen rekening kunnen houden met het klimaat.
  • Rijksmuseum Muiderslot ligt in een gebied met een interessante geschiedenis op het gebied van het beheren van water. Het vertelt het verhaal over de eeuwige strijd tegen het opkomende water. Maar ook hoe we water gebruikten om de vijand tegen te houden. En de mogelijkheden om aan het water tol te heffen en handel te drijven. Muiden is de verbinding tussen het IJsselmeer en het oostelijk deel van ons gebied. Daarom is Muiden nog altijd belangrijk bij het beschermen van de regio Amstel, Gooi en Vecht tegen wateroverlast en watertekort.
  • Het Scheepvaartmuseum sluit met haar missie ‘water verbindt werelden’ goed aan bij de wereld van het waterschap. Als ontmoetingsplaats voor een groot en verschillend publiek is het Scheepvaartmuseum een ideale omgeving om het verhaal van het water op een nieuwe manier te vertellen..
  • De Amsterdam City Swim verbindt al sinds 2012 het verhaal van het water met de waarden van gezondheid en samenwerking. Door het evenement kunnen we bewoners in ons gebied meer vertellen over hoe we het water schoonhouden. Sinds het begin zijn we al partner van de Swim en we gaan ook op weg naar Amsterdam 750 jaar vol overtuiging door met deze samenwerking.

De komende maanden gaan we gezamenlijk met onze partners de samenwerking verder invullen. Er is elk jaar 75.000 euro beschikbaar voor deze samenwerkingen.