17 september 2021

Fosfaatinstallatie Zwemlust zorgt voor schoon zwemwater

Zwemvereniging Zwemlust in Nieuwersluis (tussen Breukelen en Loenen aan de Vecht) gaat een nieuwe installatie gebruiken om fosfaat uit het zwemwater te halen. Daarvoor werkt de zwemvereniging samen met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Wat is fosfaat?

Fosfaat is een meststof waardoor algen sneller groeien. Niet fijn als je lekker wilt zwemmen in de plas bij de zwemvereniging. Het fosfaat komt in de zwemplas terecht door water dat uit de bodem naar boven komt. Dit soort water noemen we ook wel kwelwater.

Goede samenwerking

De nieuwe installatie is er gekomen door een samenwerking tussen zwemvereniging Zwemlust en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dit soort samenwerkingen zijn hard nodig om te zorgen voor schoon water. Eerder bouwde zwemvereniging Zwemlust al een fosfaatfilter. Bij de ontwikkeling van de nieuwe installatie is de kennis en ervaring gebruikt die is opgedaan bij het eerdere fosfaatfilter.

Sander Mager, dagelijks bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht opent de installatie op 17 september 2021. Dat doet hij samen met Chris Portengen, voorzitter van zwemvereniging Zwemlust. Voor het waterschap is het belangrijk om te experimenteren met een nieuwe installatie die het water schoonmaakt. Zo kunnen we erachter komen of het slim is om ook op andere plekken in het gebied fosfaat uit het water te kunnen halen.