13 september 2021

Waterschap, Muiderslot en Het Scheepvaartmuseum zetten zich in voor schoon water

Op 18 september is het World Cleanup Day. Dat is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Rijksmuseum Muiderslot en Het Scheepvaartmuseum vragen op deze dag iedereen om mee te helpen zwerfafval op en rond het water op te ruimen. Door te scheppen voor schoon water zorgen we voor minder afval in het water.

Werken aan schoon water is een van de belangrijkste taken van het waterschap. Het gaat dan om het water dat we buiten om ons heen zien. En waar je op veel plekken ook op kan varen of in kan zwemmen. Door samen te werken met inwoners en bedrijven wordt het water steeds schoner. Dat is goed voor mens en natuur. Maar we zijn er nog niet.

Sander Mager, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel Gooi en Vecht: “Voor ons is het elke dag cleanup day. Schoon water is onze kerntaak, maar ook een steeds grotere opgave. Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor alles dat in, op of bij het water leeft. Maar we kunnen dit niet alleen, we hebben samen een verantwoordelijkheid om onze leefomgeving schoon te houden. Daarom ben ik zo blij met deze actie samen met onze partners Het Scheepvaartmuseum en Rijksmuseum Muiderslot. Samen werken voor schoon water.”

Suppen bij Het Scheepvaartmuseum en Muiderslot

Op World Cleanup Day steunen wij het GreenTeam van Het Scheepvaartmuseum met 6 SUP-boards. Zo kunnen ze het water rond Het Scheepvaartmuseum schoonmaken. Bij het Muiderslot zal onze jeugdbestuurder Camil Mahdi bezoekers helpen tijdens de SUP-actie in de vestinggracht achter het kasteel.

Zet al het afval in een app

Download de gratis app Litterati en gebruik de code WATERBAZEN. Zet het afval dat u vindt daarna in de app. Zo weten we waar er veel zwerfafval ligt. Ook weten we dan welke soorten en merken afval het meeste voorkomen. Litterati gebruikt deze gegevens om samen met bedrijven en organisaties te zoeken naar duurzame oplossingen. Onder de deelnemers verloten we een aantal mooie prijzen.

Scheppen voor schoon water

Scheppen voor schoon water is een actie van alle 21 waterschappen. De actie valt onder de campagne ‘Waterbazen’. Met de campagne willen de waterschappen zo veel mogelijk Nederlanders betrekken bij hun werk. En ze prikkelen om zelf ook waterbewust bezig te zijn. De campagne laat zien hoe mensen met bepaalde handelingen steeds meer bijdragen aan schoon en voldoende water.

Ga voor meer informatie over scheppen voor schoon water naar waterschappen.nl/scheppenvoorschoonwater

Nieuws en tweets

Deze week starten wij met de opbouw van de noodpompen in Muiden, nabij het Muiderslot. Deze pompen moeten kwetsbare natuurgebieden gaan beschermen tegen de #droogte. Lees hier meer 👉 https://t.co/G2bOxdydzN #DroogteDossier #zomer #watertekort

09 augustus 2022

Opbouw noodpompen Muiden gestart

Met deze pompen kunnen we zoet water uit het Markermeer naar de Vecht pompen. Zo komt er genoeg zoet water in de natuurgebieden.

Lees meer

“Hoe maak je je balkon of tuin klimaatbestendig”. Vandaag in @parool een groot artikel over de adviezen die je krijgt bij het Groene Klimaatplein in tuincentra. 💙💚Geef groen en water de ruimte! Meer info over wat jij kan doen 👉 https://t.co/UDgPEI220Y

04 augustus 2022

Muiderslot 'onder water' tijdens uniek event

Iedere vrijdagavond in oktober verdwijnt Rijksmuseum Muiderslot 'onder water'.

Lees meer