13 september 2021

Waterschap, Muiderslot en Het Scheepvaartmuseum zetten zich in voor schoon water

Op 18 september is het World Cleanup Day. Dat is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Rijksmuseum Muiderslot en Het Scheepvaartmuseum vragen op deze dag iedereen om mee te helpen zwerfafval op en rond het water op te ruimen. Door te scheppen voor schoon water zorgen we voor minder afval in het water.

Werken aan schoon water is een van de belangrijkste taken van het waterschap. Het gaat dan om het water dat we buiten om ons heen zien. En waar je op veel plekken ook op kan varen of in kan zwemmen. Door samen te werken met inwoners en bedrijven wordt het water steeds schoner. Dat is goed voor mens en natuur. Maar we zijn er nog niet.

Sander Mager, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel Gooi en Vecht: “Voor ons is het elke dag cleanup day. Schoon water is onze kerntaak, maar ook een steeds grotere opgave. Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor alles dat in, op of bij het water leeft. Maar we kunnen dit niet alleen, we hebben samen een verantwoordelijkheid om onze leefomgeving schoon te houden. Daarom ben ik zo blij met deze actie samen met onze partners Het Scheepvaartmuseum en Rijksmuseum Muiderslot. Samen werken voor schoon water.”

Suppen bij Het Scheepvaartmuseum en Muiderslot

Op World Cleanup Day steunen wij het GreenTeam van Het Scheepvaartmuseum met 6 SUP-boards. Zo kunnen ze het water rond Het Scheepvaartmuseum schoonmaken. Bij het Muiderslot zal onze jeugdbestuurder Camil Mahdi bezoekers helpen tijdens de SUP-actie in de vestinggracht achter het kasteel.

Zet al het afval in een app

Download de gratis app Litterati en gebruik de code WATERBAZEN. Zet het afval dat u vindt daarna in de app. Zo weten we waar er veel zwerfafval ligt. Ook weten we dan welke soorten en merken afval het meeste voorkomen. Litterati gebruikt deze gegevens om samen met bedrijven en organisaties te zoeken naar duurzame oplossingen. Onder de deelnemers verloten we een aantal mooie prijzen.

Scheppen voor schoon water

Scheppen voor schoon water is een actie van alle 21 waterschappen. De actie valt onder de campagne ‘Waterbazen’. Met de campagne willen de waterschappen zo veel mogelijk Nederlanders betrekken bij hun werk. En ze prikkelen om zelf ook waterbewust bezig te zijn. De campagne laat zien hoe mensen met bepaalde handelingen steeds meer bijdragen aan schoon en voldoende water.

Ga voor meer informatie over scheppen voor schoon water naar waterschappen.nl/scheppenvoorschoonwater

Nieuws en tweets

Hoe gaan we in 2022 werken aan sterke dijken, gezond water en gezuiverd afvalwater, nieuwe technieken, aanpassingen aan het veranderende klimaat en (digitale) veiligheid? En hoe gaan we dat betalen? Dat lees je in onze plannen👉 https://t.co/UNcd9TwchJ #begroting2022 #AGVindebat

De begroting voor 2022 is goedgekeurd. In de begroting staat hoeveel geld we nodig hebben voor droge voeten, schoon, gezond en voldoende water in ons gebied. Nu én in de toekomst. #AGVindebat

26 november 2021

Begroting 2022

De begroting voor 2022 is rond. In de begroting staat hoeveel geld we in het nieuwe jaar nodig hebben en waar we het aan uit gaan geven.

Lees meer
18 november 2021

Waterkwaliteit kleine wateren in Nederland blijft zorgelijk

Het gaat nog steeds niet goed met de kwaliteit van kleine oppervlaktewateren in Nederland.

Lees meer