Sluis Weesp dicht om zoet water bij kwetsbare natuurgebieden te krijgen

19 augustus 2022

Vrijdag 19 augustus stremmen we tijdelijk sluis Weesp aan de kant van de Vecht. Hierdoor is er geen pleziervaart mogelijk tussen de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Door de aanhoudende droogte neemt het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht tijdelijk deze maatregel om natuurgebieden van goed water te voorzien.

sluis-Weesp-16x9.jpgDeze week zijn er in Muiden noodpompen gezet om zoet water uit het Markermeer via de Vecht te pompen naar kwetsbare natuurgebieden. We merken dat het water via Smal Weesp de kortste weg naar het Amsterdam-Rijnkanaal kiest. Smal Weesp is de verbinding tussen de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Door sluis Weesp dicht te zetten, zorgen we dat het goede water op de Vecht blijft. Hierdoor brengen de pompen in Muiden zoet water naar het Naardermeer, de Spiegelplas en de Ankeveense Plassen.

Het is niet bekend wanneer de sluis bij Weesp weer opengaat. Dit is afhankelijk van hoe de droogte zich verder ontwikkelt.

Historische sluis

Sluis Weesp is een historische sluis in het centrum van Weesp. Hij staat normaal gesproken altijd open. Vanwege de aanhoudende droogte sluiten we nu tijdelijk de sluis. Er gaat voornamelijk pleziervaart door de sluis. Er worden borden geplaatst om pleziervaart op het water te informeren.

Update 31 augustus
Het waterschap heeft verschillende pogingen gedaan om op korte termijn de historische sluis te openen voor pleziervaart. Helaas is dit niet gelukt. De historische sluis is al jaren niet meer in werking. Het is te ondiep langs de kant. Het is daarom niet veilig voor pleziervaart om door de sluis te gaan. De sluis in Weesp blijft daarom gesloten tijdens deze droge periode.

Pleziervaart

Pleziervaart kan omvaren kan via de Amstel. Omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal wordt in verband met grote scheepvaart afgeraden. Kijk voor meer info op vaarweginformatie.nl.

Alles over droogte volgen?

Op de hoogte blijven van al het droogte-nieuws bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht? Ga naar de pagina over droogte.  

Nieuws en tweets

Hoe gaan we in 2023 werken aan sterke dijken, gezond water en gezuiverd afvalwater, nieuwe technieken, aanpassingen aan het veranderende klimaat en (digitale) veiligheid? En hoe gaan we dat betalen? Dat lees je in onze plannen 👉 https://t.co/nknQIeA0TJ

25 november 2022

Begroting 2023

De begroting voor 2023 is rond. In de begroting staat hoeveel geld we in het nieuwe jaar nodig hebben en waar we het aan uit gaan geven.

Lees meer

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht vanaf 2024 energieneutraal. Samen met HVC gaan we 4 windturbines plaatsen op onze rwzi in Amsterdam-West. Door deze windturbines en andere duurzame energiebronnen wekken we straks evenveel energie op als we verbruiken. https://t.co/qNL2o14lLB

24 november 2022

Aanpak zorg voor gezond water 2022-2027 vastgesteld

Een van de belangrijkste taken van het waterschap is de zorg voor gezond water. De Europese Kaderrichtlijn Water speelt hierbij een belangrijke rol.

Lees meer