Energietransitie: Grachtverwarming?!

Podcast

In 2015 ondertekende Nederland in Parijs het akkoord om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. Om aan het akkoord te kunnen voldoen, moeten we overstappen van fossiele brandstoffen als aardgas op duurzame energiebronnen. Dit is de energietransitie. Maar welke andere keuzes zijn er voor aardgas? En welke rol kan water spelen?

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Luister de podcast via SpotifyApple Podcasts of Google Podcasts.

 

Het probleem van aardgas

In Nederland gebruiken we veel aardgas om huizen te verwarmen. Bij het verbranden van aardgas komt CO2 of koolstofdioxyde vrij. CO2 is de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. Daarom moeten we andere manieren gaan gebruiken om onze huizen te verwarmen.

Een van de alternatieven voor aardgas is groengas. Dit is gas dat we winnen uit afval. Maar er is te weinig groengas om aardgas te vervangen. Welke andere mogelijkheden zijn er verder nog?

Aquathermie: verwarming via de grachten?

Water warmt snel op en geeft die warmte ook snel weer af. In de zomer kunt u in de grachten zwemmen, in de winter kunt u erop schaatsen. Aquathermie maakt gebruik van dit principe. De grachten geven hun warmte af aan koud grondwater dat daardoor warmer wordt. In de winter gebruiken we dat warme grondwater voor de verwarming van woningen. Warmte in huis zonder CO2 uit te stoten.

In deze podcast leert u van alles over aquathermie, warmtewisselaars en een nieuwe vorm van stadsverwarming.