Schaatsen op natuurijs

In het gebied van ons waterschap is veel water. Bij voldoende vorst kunt u op veel mooie plekken schaatsen. Schaatsen op natuurijs is toch het mooiste wat er is?

Wilt u weten waar u veilig het ijs op kunt? Kijk op schaatsen.nl of download de app Het IJs Op.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil graag dat iedereen kan genieten van het ijs. Als het gaat vriezen kijken we waar en wanneer we gemalen uitzetten of een vaarverbod moeten instellen. In onze ijsnota staat alles wat wij doen zodat u kunt schaatsen. Dit doen we ook in de grachten van Amsterdam.

Schaatsroutes

Zoekt u informatie over mooie schaatstochten in ons gebied? Klik op het kaartje op de locatie waar u wilt schaatsen. Op de website van de schaatsvereniging staat meer informatie. Zoals waar u het best kunt parkeren. En of het ijs wel dik genoeg is.

Onder het kaartje vindt u meer informatie over de Loosdrechtse Plassentocht en de Ankeveense Natuurplassentocht

 

Loosdrechtse Plassentocht

Afstand: 7,5 en 15 km
Meer informatie: IJsclub de Loosdrechtse plassen

Op de Loosdrechtse Plassen kunt u een prachtige schaatstocht maken. De Loosdrechtse plassen bestaan uit meerdere plassen die van elkaar gescheiden zijn door eilanden en rietkragen. In de zomer zijn de plassen geliefd bij watersporters. In de winter bij de schaatsliefhebbers. IJsclub de Loosdrechtse Plassen zorgt voor mooie tochten en schoon ijs. 

Houdt u meer van fietsen? We hebben ook een prachtige fietstocht langs de Loosdrechtse Plassen.

Wat doen wij bij de Loosdrechtse Plassen?

In de Loosdrechtse Plassen liggen veel legakkers. Dat zijn smalle stroken land waar men vroeger turf op liet drogen. Als er geen ijs ligt proberen we de oevers van deze akkers te herstellen met bagger uit de Loosdrechtse Plassen.

 

Ankeveense Natuurplassentocht

Afstand: 10, 25 km
Meer informatie: Ankeveense IJsclub

De schaatstocht loopt door het prachtige natuurgebied van Ankeveen. Schaats over de plassen en moerassen. En door de weiden, rietkragen en moerasbossen. Door het ijs kunt u soms zelfs snoeken zien zwemmen! U schaatst langs de Hollandse Molen, de katholieke kerk en langs een oud vervenershuisje. Hier woonden vroeger de veenarbeiders die het turf uit het moerasgebied staken. Ga voor warmte en Koek-en-zopie naar het clubgebouw van de Ankeveense IJsclub.

Parkeren: U kunt parkeren bij de 4 opstappunten: de Molen, Kooibrug, Stichts End en Bergse Pad.

Bent u niet zo goed op schaatsen? In dit gebied kunt u ook een prachtige fietstocht maken.

Wat doen wij bij de Ankeveense Plassen?

Als er geen ijs ligt werken wij aan de waterkwaliteit in de Noorderlijke Vechtplassen. Hier horen de Ankeveense Plassen bij. Ook bepalen we het waterpeil in het gebied.