Moonlight kanotocht Loosdrechtse Plassen

Glij langzaam door het heldere water van de Loosdrechtse Plassen waar het maanlicht zachtjes op schijnt. Stilletjes genieten is dit! Met het plotselinge geluid van een kwakende kikker, kwetterende zwaluw of snaterende eend. Deze dieren voelen zich thuis in het schone water van Droogwaterland. Ze geven maar wat graag een nachtconcert. Ook overdag is deze route natuurlijk prachtig.

Route in het kort

  • 4,8 kilometer
  • Volg de route met handige routepaaltjes
  • Vaar door helder water en stille natuur

Start bij een van de kanoverhuurders aan de Oud-Loosdrechtsedijk. Hebt u zelf een kano? Begin dan bij de opstapplaats aan de Horndijk.

Deze route van Natuurmonumenten is aangegeven met routepaaltjes 1 t/m 14. Zo peddelt u zonder zorgen door dit rustige deel van de Loosdrechtse Plassen.

Vuntus

In natuurgebied de Vuntus vaart u door helder water. In sommige delen komt licht zout water uit de grond naar boven. Dankzij dit water leven er bijzondere planten en dieren in de Vuntus. Zoals de purperreiger, de ringslang en planten als watermunt.

De Vuntus is sinds 2017 weer open voor publiek.

Schoon water in de plassen

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht verbetert de waterkwaliteit in de Oostelijke Vechtplassen.  We gaan zorgen voor helderder water. Dat doen we door de bodem te baggeren.

Stroken land in water

Tijdens deze mooie route ziet u met eigen ogen de resten van de vroegere turfwinning. Op smalle stroken land liet men vroeger turf drogen. Deze legakkers geven het gebied een uniek uiterlijk.

De oevers van veel legakkers in de Loosdrechtse Plassen zijn meer dan 15 jaar geleden afgebrokkeld door de golven. Er zijn zelfs een paar legakkers die bijna helemaal onder water liggen. Daarom werkt het waterschap aan het herstellen van de legakkers. Zo houden we dit mooie landschap in stand.