Sluizentocht vaarroute

Watermanagers bij uitstek, onze sluizen. Ze managen het soms grote niveauverschil in ons watergebied. Het op en neer gaan in de sluis is spannend, maar tegelijk ook leuk door alles wat je meemaakt en ziet. Ga heen en weer tijdens onze vaarroute Rondje Loosdrecht en passeer sluizen, vaar onder ophaalbruggetjes of leg aan voor een drankje in één van de gezellige plaatsjes.

Route in het kort

Afstand: 18 kilometer
Tijd: 4 uur
Startpunt: Het Drechthuis van recreatiecentrum Mijnden, Bloklaan 22A, Loosdrecht. U kunt hier ook sloepjes huren.

Vaar de route met VaarWater

Download de gratis VaarWater app en vaar de route. De app geeft ook handige informatie, zoals hoe hard u mag varen. En waar u uw boot kunt aanleggen.

Vaar over oude rivieren en langs opvallende sluizen

Tijdens deze mooie route komt u van alles te weten over turf- en waterwinning. Waarom gemalen moeten blijven pompen en vissen soms een handje geholpen moeten worden. U leest alle verhalen in de VaarWater app. U vaart over oude rivieren, door opvallende sluizen en op uitgestrekte waterplassen.

Highlights langs de route

  • De Vecht: Over de Vecht vaart u langs prachtige buitenplaatsen. Maar hebt u wel eens naar het water zelf gekeken? Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft in 4 jaar de Vecht schoongemaakt. De kwaliteit van het water is verbeterd. De natuur is zich aan het herstellen
  • Gemaal Kortenhoef: Dit nieuwe poldergemaal is vriendelijk voor vissen. Vroeger stond het gemaal bekend als palingkiller. Dit kwam door de schroefpomp in het gemaal. Nu kunnen vissen veilig door het gemaal heen.
  • Fort Kijkuit: Onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort sloot de weg af tussen Loosdrecht en Vreeland. Het fort werd gebouwd in 1844.
  • Mijndense sluis: de route eindigt bij de Mijndense sluis. Deze sluis is een belangrijke verbinding tussen de Loosdrechtse Plassen en de rivier de Vecht.

Nieuw land in de Loosdrechtse plassen

In de Loosdrechtse Plassen maken we nieuw land. Dat doen we met bagger uit de plassen. Met deze bagger herstellen we legakkers. Dat zijn smalle stroken land in het water. Vroeger lieten we hier turf op drogen. De legakkers geven het gebied een uniek uiterlijk. Door het herstellen van de legakkers verbeteren we de kwaliteit van het water in de Loosdrechtse Plassen.

Wandelen en fietsen bij de Loosdrechtse Plassen