Muiderslot

Het Muiderslot hoorde bij zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Dankzij een slim systeem van sluizen werden de polders vanuit het kasteel onder water gezet. Zo werd het water gebruikt als verdediging tegen vijandige legers. Het Muiderslot is dan ook een monument met een unieke geschiedenis.

Het vierkante kasteel ligt op een eiland. Naast het slot stroomt de rivier de Vecht richting het IJmeer. Dit was vroeger de Zuiderzee.

Toen de eerste zeedijken werden aangelegd tussen Amsterdam en Naarden, lag het Muiderslot bijzonder handig. Zo werd het Muiderslot een belangrijke post voor de verdediging van Amsterdam. Daarom kennen we het Muiderslot ook als het Kasteel van Amsterdam.

Waterschild

Achter het Muiderslot vindt u het Waterschild. In dit ondergrondse museum ontdekt u de Zuiderzee als vriend én vijand. U krijgt een bijzonder kijkje in de geschiedenis van het Muiderslot en de inzet van water als wapen.

Het Muiderslot is een Rijksmonument. Binnen kunt u interieurs uit de Gouden Eeuw bewonderen.

Kijk voor openingstijden en meer handige informatie op de website van het Muiderslot (U verlaat deze site).

Wandelen en fietsen rond het Muiderslot

Wist u dat u rond het Muiderslot prachtig kunt wandelen? Loop bijvoorbeeld de wandelroute Wakkere Wakers. Langs de oude zeedijken richting Naarden of Amsterdam komt u langs verschillende monumenten. Zo beleeft u de eeuwenoude strijd tegen hoogwater!

Liever fietsen? Vanuit Amsterdam maakt u een mooie ronde via de route Amsterdam Muiderslot. De route begint in Amsterdam of bij het Muiderslot. Wat u maar wilt!

Het Muiderslot heeft een speciale band met water