Project

Verbeteren waterkwaliteit Sloterplas

Wordt aan gewerkt

In samenwerking met:

De Sloterplas is een prachtige plek in Amsterdam. We willen dat het water schoon, gezond en helder is. We onderzoeken of we daar mosselen en waterplanten voor kunnen gebruiken. Als het water schoon is, kunt u er vaker veilig zwemmen en varen.

Ons waterschap moet zich houden aan Europese regels om het water zo schoon mogelijk te maken. Ze staan in de Kaderrichtlijn Water en in de Zwemwaterrichtlijn.

  • Zwemwaterrichtlijn (ZWR)

Hierin staan regels over blauwalgen en poepbacteriën.

  • Kaderrichtlijn Water (KRW)

Hierin staan regels over de ecologische kwaliteit van het water. Denk aan algen, waterplanten, kleine diertjes en vis.

De Sloterplas moet schoner

Het Sloterstrand is een officiële locatie om te zwemmen in de Sloterplas. Die moet voldoen aan de eisen uit de Zwemwaterrichtlijn. Daarom controleren we het water tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) elke 14 dagen. Het zwemwater kan op warme dagen minder goed zijn. Dat komt door (blauw)algen. Vervelend als u in de zomer een duik wilt nemen.

De ecologische kwaliteit van de Sloterplas is niet goed genoeg. Er zijn nog te weinig waterplanten in de Sloterplas. Ze kunnen maar in een klein deel groeien, omdat de plas snel te diep wordt. Daardoor zijn er ook minder waterdiertjes.

Mosselen eten blauwalg

Sinds 2012 wordt het water in de Sloterplas helderder. Dit komt door een groei van quaggamosselen. Die eten blauwalgen op. Dat is goed, want de blauwalg kan bij mensen gezondheidsklachten veroorzaken (bijvoorbeeld huidirritatie, en klachten aan maag en darm).

Vissen en waterplanten

De vissen en waterplanten passen zich aan het heldere water aan. We weten nog niet of de verbetering tijdelijk of blijvend is. We testen nu of we de kwaliteit van het water verder kunnen verbeteren met mosselen en waterplanten.

Wilt u weten wat u merkt van het onderzoek? Of hebt u vragen?

Meer informatie over de waterkwaliteit Sloterplas staat op Waternet.nl.

Uitzending Vroege Vogels

Gerard Korrel (bestuurder van het waterschap) vertelt op ATV over het onderzoek naar de quaggamossel. De kwaliteit van het water in de Sloterplas is dankzij de quaggamossel nu een stuk beter dan 5 jaar geleden. ‘We zijn erachter gekomen dat die (quaggamossel, [red]) weleens wat zou kunnen betekenen voor de waterkwaliteit’.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Blijf op de hoogte