18 april 2019

Waterschap steunt onafhankelijke journalistiek

Onafhankelijke journalisten hebben een belangrijke controlerende rol in een goed werkende democratie. Het waterschap vindt het belangrijk dat journalisten dat werk kunnen blijven doen. Daarom storten we eenmalig 10.000 euro in het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Journalisten zijn erg belangrijk voor een goed werkende, levende democratie. Ze informeren niet alleen het publiek, maar controleren met hun werk ook overheden. Dat houdt deze overheden scherp.

Steeds minder geld

Bij mediaredacties is steeds minder geld voor onafhankelijke journalistiek. Vooral regionale en lokale berichtgeving lijdt daaronder. Het waterschap vindt het belangrijk dat ook het werk van het waterschap kritisch wordt gevolgd. We willen dus ook dat de journalistiek ons scherp blijft controleren. Vandaar dat we journalisten willen ondersteunen.

Hoe wordt het geld verdeeld?

Het waterschap wil niet bepalen welke journalist geld krijgt voor welk project. Daarom hebben we gekozen om geld te storten in het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Bij dit fonds kunnen journalisten aankloppen als ze geld nodig hebben voor journalistiek onderzoek.

Het Fonds beoordeelt de aanvragen. En toetst of de aanvragen raken aan, of in het verlengde liggen van, thema's die met het waterschap te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld waterbeheer, lokale democratie, oppervlaktewater, waterveiligheid, klimaatverandering en ontwikkeling van het landschap. En of er een link is met ons werkgebied. Ook vinden we het belangrijk dat producties toegankelijk zijn voor de inwoners en gebruikers van ons gebied.

Proef van 1 jaar

Het waterschap levert deze bijdrage als proef. Na 1 jaar kijken we hoe het is gegaan. En of we deze samenwerking ook in de toekomst willen voortzetten.

Nieuws en tweets

In het @Parool uitgebreide aandacht voor het belang van waterbeheer in tijden van droogte. #waterschappen #droogte #waternet

⚠️ Zwemmen op een veilige locatie 👉 https://t.co/1l2DQOQA9Y Yes! Het wordt weer een prachtig weekend om lekker van het water te genieten!☀️Maar geef elkaar de ruimte en vermijd drukke plekken. 🏊‍♀️ Geniet ervan maar zwem niet in druk vaarwater, bij sluizen en bruggen. #zwemmen

29 juli 2020

Coronavirus opsporen in rioolwater

Waterschappen helpen bij het in beeld brengen van mogelijke groei van besmettingen met het nieuwe coronavirus.

Lees meer
21 juli 2020

Waterschap hoofdsponsor alternatief Amsterdam City Swim

We steunen al jaren de Amsterdam City Swim. Dit jaar gaat de swim niet door, maar zijn we hoofdsponsor van de online quizshow.

Lees meer