De Angstel

De Angstel is een kleine rivier die is verbonden aan de Vecht. Hij loopt van Loenersloot naar het Abcoudermeer. Langs de rivier liggen ook de plaatsjes Abcoude en Baambrugge.

Vandaag de dag

Ten noorden van Loenersloot is de rivier goed toegankelijk. Langs de rivier lopen wegen over de dijken, soms aan beide kanten. Vooral fietsers komen hier graag. Ook het bovenste deel, ten noorden van Nieuwer-ter-Aa, is populair bij fietsers.

De Angstel ligt hier op polderniveau (2,25 meter onder zeeniveau). In het landschap is de rivier goed te herkennen aan zijn bochten, langs de doodlopende weg. De rivier stroomt hier tussen veengebied en kleigebied. Ten zuiden van Loenersloot is een deel niet toegankelijk.

U kunt de waterkwaliteit van de Angstel zelf bekijken op onze kaart.

Bekijk de waterkwaliteit op onze kaart

 

Afvoer voor De Ronde Venen

De rivieren Angstel, Gein, Holendecht, Winkel en Waver voeren het teveel aan water uit het veengebied naar de Vecht. De Angstel vormt met de Kromme Mijdrecht, de bovenloop van de Amstel, de Waver, de Winkel en de Aa, een soort cirkel om de Ronde Venen. De afvoer van de Ronde Venen ging via deze riviertjes.

Bovenloop

Tussen Nieuwer-Ter-Aa en de Oukoper Molen ligt de bovenloop van de Angstel. Dit deel noemt men dan ook wel de Kromme Angstel. De hoogte van de rivier ligt hier op polderniveau (2,25 meter onder NAP). In het landschap is de rivier goed te herkennen aan zijn bochten, langs de doodlopende weg. De rivier stroomt hier tussen veengebied en kleigebied. 

Leuk om te weten

Kasteel Loenersloot is gebouwd waar de Lonoralaca (Loenerlaak) overging in de Angstel. De Loenerlaak veranderde langzaam in een sloot en werd zo de Loenersloot.

Slot Abcoude lag 1 kilometer ten zuiden van Abcoude. Rond 1860 is het kasteel afgebroken. In het weiland zijn nog de resten van de slotgracht te herkennen.

De geschiedenis van de Angstel