De Amstel

De Amstel is een rivier die vanuit het zuiden Amsterdam instroomt. De Amstel voert water uit de polders ten zuiden van Amsterdam af. De riviertjes de Bullewijk, de Kromme Mijdrecht en de Oude Waver komen ook uit in de Amstel. Vanuit de Amstel stroomt het water via de Amsterdamse grachten naar het IJ.

De rivier nu

Het gebied langs de rivier noemen we Amstelland. Al honderden jaren voeren we water uit het veengebied af. Daardoor ligt het Amstelland nu lager dan de Amstel zelf. Langs de rivier zijn stevige dijken gebouwd. De dijken zorgen ervoor dat het water van de Amstel niet terug kan stromen in het land. De dijken moeten goed onderhouden worden, zodat ze sterk genoeg blijven. We zijn nu bezig met het verbeteren van de Amsteldijk.

Is er een dreiging door zeer hoog water in het Amstelgebied? Dan sluiten we sluizen en keringen rond het IJ en het Amsterdam-Rijnkanaal. Gemaal Zeeburg pompt het teveel aan water daarna naar het IJmeer/Markermeer. Dit komt niet vaker voor dan één keer per jaar.

 

Schoon water

Tegenwoordig is het water van de Amstel behoorlijk schoon. Dit komt vooral door de aanleg van riolering. Ook worden er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt in de landbouw. Omdat het water nogal zout is, vriest het water niet snel dicht.

U kunt de waterkwaliteit van de Amstel zelf bekijken op onze kaart.

Bekijk de waterkwaliteit op onze kaart

 

Recreatie langs de Amstel

Langs de Amstel staan verschillende historische gebouwen. Zoals De Riekermolen en molen de Zwaan bij Ouderkerk aan de Amstel. Alleen de Riekermolen kan nog water wegpompen.

Gemaal Stadwijck zorgt ervoor dat de Buitenvelderse polder droog blijft. In deze polder liggen de wijken Buitenveldert-West en Oost. Tussen Buitenveldert-Oost en de Amstel ligt het Amstelpark. Soms kunt u het gemaal bekijken. Bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendag.

Fietsroutes

Houdt u van fietsen? Fiets dan eens het Rondje culturele parels. U komt dan niet alleen langs de Riekerrmolen en gemaal Stadwijck. Maar ook langs gemaal De Ronde Hoep en gemaal De Ruiter.

Varen

Vaart u graag? Probeer dan eens één van de routes uit de gratis VaarWater app van de gemeente Amsterdam. Bijvoorbeeld de route Kromme Mijdrecht of de route Ronde Venen. De VaarWater app biedt nog veel meer vaarroutes binnen en buiten Amsterdam. Ook ziet u in de app waar u kunt aanmeren, naar het toilet kunt of waar u een hapje kunt eten.

VaarWater app

 

Panorama

Klik op de foto voor een grote versie (.jpg, 6.0 MB)

De geschiedenis van de Amstel