Waterschapsverkiezingen 2019

Ga stemmen op woensdag 20 maart!

Op woensdag 20 maart 2019 mag u stemmen voor de waterschapsverkiezingen. U kiest dan de leden van het algemeen bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Zo hebt u invloed op de besluiten over water in uw omgeving. Hier vindt u alles over de verkiezingen, de partijen en hoe u kunt stemmen.

Waarom stemmen voor het waterschap?

Omdat het over uw omgeving en over uw geld gaat. Met de waterschapsbelasting die u betaalt zorgen we voor sterke dijken, zodat u veilig bent voor overstromingen. We zorgen ook dat u kunt genieten van precies genoeg schoon water. Door te stemmen hebt u invloed op hoe we uw geld besteden. Want er moeten veel keuzes gemaakt worden.

 

Belangrijke keuzes

Iedereen wil natuurlijk graag sterke dijken en schoon water. Maar wat valt daar nu aan te kiezen? Best veel! Enkele voorbeelden:

  • Hoe houden we rekening met de verschillende belangen van bewoners, boeren en de natuur?
  • Maken we dijken alleen sterker en doen we dat zo goedkoop mogelijk, of maken we ook ruimte voor fietsers en wandelaars, of planten en dieren?
  • Hoe willen we als waterschap de gevolgen van klimaatverandering aanpakken? En mag dat betekenen dat u meer belasting gaat betalen?
  • Hoe verdelen we de waterschapsbelasting over de inwoners van ons waterschap? Moeten de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen?

Wat vindt u? Door te stemmen beslist u wie in ons Algemeen bestuur komt. En wie straks over deze en andere onderwerpen besluiten neemt.

 

Op wie kan ik stemmen?

U stemt op kandidaten van politieke partijen. Net zoals bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer of de gemeente. Veel landelijke politieke partijen doen ook mee aan de waterschapsverkiezingen. Daarnaast doen er speciale waterschapspartijen mee en soms ook kandidaten met een eigen lijst.

Kandidaten bekend in februari

Vanaf begin februari 2019 vindt u hier de kandidaten op wie u kunt stemmen.

Bestuur

In het Algemeen bestuur zitten 30 leden. Tijdens de waterschapsverkiezingen kiest u 23 van de 30 leden. De 7 andere leden kunt u niet kiezen. Zij bezetten vaste plekken voor partijen met speciale belangen: 3 voor landbouw, 3 voor bedrijven en 1 voor natuurbeheerders. Dit noemen we geborgde zetels.

Benieuwd wie er nu in het bestuur zitten? Bekijk ons bestuur. Of bekijk de uitslag van de vorige verkiezingen.

 

Hulp nodig? Vul de stemwijzer in!

Veel mensen weten niet op welke partij of kandidaat ze willen stemmen. Vanaf 14 februari is er daarom een speciale stemhulp op mijnstem.nl voor de waterschapsverkiezingen. Door de vragen te beantwoorden ontdekt u de standpunten van de partijen waarvoor u kunt kiezen. Zo ziet u snel welke partij het beste bij u past!

 

Hoe kan ik stemmen?

De waterschapsverkiezingen zijn op woensdag 20 maart 2019. Dat is dezelfde dag als de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Een paar weken vóór de verkiezingen krijgt u uw stempas toegestuurd door uw gemeente.

Met uw stempas kunt u stemmen bij een stembureau in uw buurt. Neem wel een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie over stemmen en stemlocaties.

 

Zelf meedoen aan de verkiezingen

Wilt u zich kandidaat stellen voor de waterschapsverkiezingen? Dat kan nog tot 4 februari 2019.