Watergebiedsplan Polder Nijenrode
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt aan een nieuw watergebiedsplan voor Polder Nijenrode. In dit plan staat hoe het waterschap zorgt voor voldoende en schoon water in de polder. We stellen onder andere de waterpeilen opnieuw vast. Zo zorgen we voor een goede aan- en afvoer en kwaliteit van het water.
Ontwerp-watergebiedsplan nu in de inspraakHet ontwerp-watergebiedsplan voor polder Nijenrode ligt t/m 6 september 2024 ter inzage. Een reactie op het plan kunt u indienen via agv.nl/inspraak. |
Kerngegevens
Gebied |
Polder Nijenrode, inclusief polder Broeckland en Breukelen boezempeil |
Provincie |
Utrecht |
Gemeente |
Stichtse Vecht |
Oppervlakte |
366 hectare |
Status |
Planfase |
Laatste update |
Augustus 2024 |
Wat houdt het watergebiedsplan in?
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoekt de watersituatie in de polders. Het gaat dan om het waterpeil, wateroverlast en de kwaliteit van het water. En een goede balans in voldoende aan- en afvoer van het water. Ook kijken we naar wat het water betekent voor de natuur in de polder. En naar de geschiedenis van het gebied en de mogelijkheden voor recreatie op het water. Om de situatie te verbeteren maken we een plan. Dit heet een watergebiedsplan.
Waarom doen we dit?
Het waterschap zorgt ervoor dat het peilbesluit actueel is zoals opgenomen in het Waterbeheerprogramma 2022-2027. Voor de Polder Nijenrode is het peilbesluit niet meer actueel. Het peilbesluit is onderdeel van het watergebiedsplan. Daarnaast krijgen we ook klachten uit de omgeving over bijvoorbeeld stankoverlast. Dit is meestal het gevolg van slechte waterkwaliteit. We willen onderzoeken wat de oorzaak hiervan is. Zo kunnen we maatregelen nemen om stankoverlast te voorkomen. Met een robuust en schoon watersysteem als resultaat.
Hoe doen we dit?
We toetsen de huidige situatie aan de hand van het Nationaal Bestuursakkoord Water. Er zijn namelijk normen voor wateroverlast afgesproken. Het toetsen van deze normen is een taak van het waterschap. Hierdoor zorgen we voor een robuust watersysteem dat voldoet aan deze normen. Ook analyseren we de gegevens van de waterkwaliteit en bedenken we oplossingen om de waterkwaliteit in de polder te verbeteren. Dit doen we bijvoorbeeld door sloten uit te baggeren. Ook maken we afspraken over een aangepast plan voor het beheer en onderhoud van de oevers.
Samenwerking gemeente Stichtse Vecht
Met de gemeente Stichtse Vecht is gesproken over knelpunten in het watersysteem. Ook kijken we naar toekomstige ontwikkelingen in de polder. Daarnaast gaan wij in gesprek met de omgeving om hun ervaring, beleving en de visie die zij hebben op water in de polder te inventariseren. Zo kunnen we het watersysteem hierop aanpassen en voorbereiden als dat nodig is. We bedenken maatregelen om knelpunten op te lossen of voor te zijn en stemmen dit af met de betrokken partijen.
Planning
We hebben een startnotitie opgesteld met daarin de belangrijkste knelpunten en aandachtpunten in het gebied. Deze startnotie is door het bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht vastgesteld en is er akkoord gegeven om de volgende werkzaamheden in gang te zetten:
- Vierde kwartaal van 2023: hydrologisch en ecologisch onderzoek afgerond.
- Derde en vierde kwartaal van 2023: omgeving geïnformeerd over de onderzoeksresultaten en om feedback gevraagd.
- Derde kwartaal van 2024: ontwerp-watergebiedsplan gereed.
- Vierde kwartaal van 2024: definitief watergebiedsplan. Aan het eind van 2024 is het watergebiedsplan vastgesteld door het algemeen bestuur.
Procedure
Nadat het waterschap het ontwerp-watergebiedsplan heeft vastgesteld, volgt een periode van inspraak. Dat wil zeggen dat iedereen 6 weken de tijd heeft om een reactie in te dienen bij het waterschap. Deze reacties worden verwerkt en het plan kan op basis daarvan worden aangepast. Het definitieve plan en het inspraakverslag worden vervolgens opnieuw aan het bestuur van het waterschap aangeboden. Het bestuur stelt het plan vervolgens definitief vast en stelt de benodigde financiën beschikbaar. U kunt tegen dit vaststellingsbesluit bij de rechtbank beroep aantekenen.
Waternet start met de uitvoering van het watergebiedsplan nadat de wettelijke procedure van inspraak is afgerond.