Werk aan de dijk in uw buurt

Gaan we bij u in de buurt werken aan een dijk? Weet dan waar u rekening mee moet houden. Lees wat de werkzaamheden voor u betekenen.

Waternet aan het werk op een dijk bij Weesp

Het werk kan zorgen voor overlast. Bijvoorbeeld door het kappen van bomen, lawaai van graafmachines en omleidingen voor het verkeer. Daarom laten we het u op tijd weten, als we in uw buurt gaan werken.

Bekijk het werk in uw buurt

Hoe maken we een sterke dijk?

Het bouwen en onderhouden van dijken klinkt misschien simpel, maar het is een echt vak. Een vak dat al eeuwen oud is: de technieken die we gebruiken zijn al heel lang bijna hetzelfde. Het zijn technieken die in de afgelopen paar honderd jaar ook goed gewerkt hebben. Daarom veranderen we ze niet zomaar.

Klei en wilgentenen

De binnenkant van een dijk is meestal van grond of van klei. Klei is waterdicht. We gebruiken het daarom in bijna alle dijken. Op de zijkant en bovenkant van de dijk ligt de bekleding. Dit kan gewoon gras zijn. Maar ook sterkte soorten textiel met stenen of andere materialen. Dankzij de bekleding slijt de dijk niet te snel.

Veel dijken hebben aan 1 of beide kanten water. Het is dan belangrijk dat het water de buitenkant van de dijk niet langzaam af kan slijten. We plaatsen matten van staal of hout tegen de zijkant van de dijk die onder water staat. Soms gebruiken we wilgentenen: dit zijn de uiteinden van takken van wilgen. De matten noemen we zinkstukken. Op het zinkstuk leggen we stenen, zodat het blijft liggen. Zo heeft de dijk een stevige zijkant die lang meegaat.

Nieuwe technieken

We werken aan nieuwe technieken om dijken sterker te maken. Zonder dat de omgeving er veel last van heeft. Bijvoorbeeld bij onze proef met de Ringdijk Watergraafsmeer. Hier hebben we een speciale techniek gebruikt om de dijk van binnenuit te verbeteren.

Onze aanpak

Als we gaan werken aan een dijk, maken we eerst een plan. Dit gaat in 4 stappen.

1. Controle

We laten Waternet de dijken regelmatig controleren. Blijkt een dijk te laag of te zwak? Dan gaan we de dijk verbeteren. Hiervoor maken we een plan. Dit plan maken we niet alleen. We spreken hiervoor bewoners. Ook organiseren we bewonersavonden.

2. Ontwerp

In het ontwerp leest u:

  • Waarom een bepaalde dijk sterker moeten worden. Hierin leest u ook over de mogelijke kosten.
  • Welke oplossingen er zijn om de dijk te verbeteren. En welke oplossing het waterschap wil uitvoeren.
  • Hoe we die oplossing precies willen uitvoeren.

3. Inspraak

Als het ontwerp klaar is, kunt u als bewoner uw mening geven over het plan. Dit noemen we inspraak. Ook gemeenten of nutsbedrijven mogen hun wensen aangeven.

Naar inspraak

4. Definitief plan

Na de inspraak passen we het plan, waar dat nodig is, aan. Daarna is het plan definitief en werken we de details uit. Hierna kan een aannemer beginnen met het werk. Die doet dit in opdracht van Waternet.

Gaan we bij u in de buurt werken? Dan houdt Waternet u tijdens het werk op de hoogte.

Lees hoe het waterschap u beschermt tegen water