(S)ken je sloot: boeren meten eigen sloot

Veel boeren in ons gebied werken aan schoon water door het beheer van hun sloten, oevers en percelen aan te passen. Dit aangepaste beheer is goed voor de waterkwaliteit en de verschillende planten en dieren die in het water leven. De boeren doen ook zelf metingen. Zo houden we in de gaten of dit beheer zo goed genoeg werkt.

Samenwerken met boeren

Elk jaar in juli of augustus doen boeren metingen in en rond hun sloten. Ze schatten bijvoorbeeld hoeveel planten er onder water groeien.

Waarom we samenwerken met boeren? Omdat zij hun sloten het beste kennen.

Wat levert het op?

Dankzij de metingen houden we in de gaten hoeveel planten in de sloten groeien. Zitten er meer planten in het water? Dan kunnen er ook meer kleine waterbeestjes leven. Zoals kevers, slakken en wormpjes. Hier komen dan weer vogels en vissen op af. Zij gebruiken de begroeiing ook om te broeden. Zo krijgt de natuur meer ruimte in de sloten van boeren.

(s)Ken uw sloot met de app

Wilt u alvast kijken hoe het werkt? Scan dan uw sloot met de app Survey123. Zo kunt u makkelijk alle data verzamelen die u nodig hebt. Via de app worden uw gegevens automatisch verstuurd. De app is er voor Android en iPhone. Bekijk in deze filmpjes hoe u de app installeert en hoe u de metingen bij uw sloot uitvoert.

 

Meer weten?

Wilt u meedoen met dit project? Of hebt u een vraag? Neem dan contact op met de watermakelaar van uw collectief.

Collectief Rijn, Vecht en Venen en Hollandse Venen:

Jan Oudshoorn: janenlanneke@gmail.com of 06 18 89 72 32

Collectief Utrecht Oost:

Dirk Jan Bleijerveld: d.j.bleijerveld@collectiefutrechtoost.nl of 06 31 51 32 11

Collectief Noord-Holland Zuid:

Andries Kamstra: andries.kamstra@ziggo.nl of 06 25 03 65 76

We werken samen met Tauw.