Meet de waterkwaliteit in uw buurt

Doe mee aan onderzoek naar waterkwaliteit bij u in de buurt en vraag een meetkit aan. Op is op, dus reageer snel. Leuk om samen met de kinderen te doen!

Jongen zoekt naar beestjes in het waterOp zoek naar beestjes in het water

In juni start het nationale wateronderzoek ‘Vang de watermonsters’. We vragen uw hulp bij het meten van de kwaliteit van het water in slootjes, beekjes of kleine plassen. Om een goed beeld te krijgen zoeken we in heel Nederland 15.000 mensen die mee willen doen. Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu en de ASN Bank. Dit jaar doen er ook 7 waterschappen mee, waaronder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Doe mee!

Onderzoek is belangrijk

De waterkwaliteit van rivieren en plassen wordt al goed gemeten. Maar de kleine sloten en plasjes bij u in de buurt niet. Terwijl deze wel heel belangrijk zijn. Bijvoorbeeld voor verschillende planten en dieren. Daarom willen we graag weten hoe het zit met de waterkwaliteit van deze kleinere wateren. Door onderzoek te doen weten we waar het water niet schoon genoeg is en kunnen we er wat aan doen.

Vang de watermonsters

Iedereen met een meetkit wordt een echte wetenschapper. Als wetenschapper:

  • Meet u de helderheid van het water
  • Meet u met een meetstripje hoeveel nitraat er in het water zit
  • Kijkt u of er dieren en planten aanwezig zijn
  • Maakt u foto’s van de begroeiing en helling van de oever

Leuk voor de kinderen

In een digitaal verhaal ontdekken kinderen de onderwaterwereld. De watermonsters Guppie, Drollentrol, Spoelbaksel en andere monsters doen ook mee. U en uw kinderen krijgen tips over hoe jullie zelf kunnen bijdragen aan een goede kwaliteit van water.

Vader en dochter doen waterproefjesVader en dochter doen waterproefjes

Citizen Science

Vang de watermonsters is een voorbeeld van ‘Citizen Science’. Enthousiaste bewoners verzamelen resultaten. En onderzoekers maken daar weer gebruik van. Met z’n allen worden we zo waterexperts!

In 2017, 2018 en 2019 vroegen we inwoners van Amsterdam om mee te doen aan het Schone Waterexperiment. Dit was een groot succes! We hopen dat er deze keer weer zoveel mensen meedoen!

Meedoen?

We hebben uw hulp hard nodig! Vraag een meetkit aan op de site van Vang de Watermonsters en doe mee.