Meet de waterkwaliteit in uw buurt

Doe mee aan onderzoek naar waterkwaliteit bij u in de buurt. Vraag de online meetkit aan en start vanaf 10 juni met meten. Leuk om samen met de kinderen te doen!

Jongen zoekt naar beestjes in het waterOp zoek naar beestjes in het water

In juni start het nationale wateronderzoek ‘Vang de watermonsters’. We vragen uw hulp bij het meten van de kwaliteit van het water in slootjes, beekjes of kleine plassen. Om een goed beeld te krijgen zoeken we in heel Nederland mensen die mee willen doen. Het onderzoek is een idee van Natuur & Milieu en de ASN Bank. Dit jaar doen er ook 10 waterschappen mee, waaronder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Doe mee!

Onderzoek is belangrijk

De waterkwaliteit van rivieren en plassen wordt al goed gemeten. Maar de kleine sloten en plasjes bij u in de buurt niet. Terwijl deze wel heel belangrijk zijn. Bijvoorbeeld voor verschillende planten en dieren. Daarom willen we graag weten hoe het zit met de waterkwaliteit van deze kleinere wateren. Door onderzoek te doen weten we waar het water niet schoon genoeg is en kunnen we er wat aan doen.

Vang de watermonsters

Meld u zich nu aan op de website van Vang de Watermonsters. U krijgt dan uitleg over hoe u de metingen uitvoert. De volgende onderdelen komen aan bod:

  • Hoe helder en diep het water is. Hiervoor gebruikt u een zelfgemaakte Secchi-schijf.
  • Welke waterplanten, insecten, vogels, vissen en waterdiertjes er zijn. 
  • Of er zwerfafval in of bij het water is.

Het is belangrijk dat u foto’s maakt als u de waterkwaliteit onderzoekt. Zo kunnen we goed de begroeiing en de helling van de oevers zien. 

Leuk voor de kinderen

In een digitaal verhaal ontdekken kinderen de onderwaterwereld. De watermonsters Guppie, Drollentrol, Spoelbaksel en andere monsters doen ook mee. U en uw kinderen krijgen tips over hoe jullie zelf kunnen meehelpen aan een goede kwaliteit van water. Ook kunt u na afloop de resultaten van uw meting gelijk terugzien op de website.

Vader en dochter doen waterproefjesVader en dochter doen waterproefjes

Citizen Science

Vang de Watermonsters is een voorbeeld van ‘Citizen Science’. Enthousiaste bewoners verzamelen resultaten. En onderzoekers maken daar weer gebruik van. Met z’n allen worden we zo waterexperts!

In 2017, 2018 en 2019 vroegen we inwoners van Amsterdam om mee te doen aan het Schone Waterexperiment. In 2020 was onze eerste editie van Watermonsters. Dit was een groot succes. We hopen dat er deze keer nog meer mensen meehelpen!

Meedoen?

We hebben uw hulp hard nodig! Vraag een online meetkit aan op de website van Vang de Watermonsters en doe mee. Wilt u daarna verdergaan met meten? Dan kunt u zich aanmelden voor de supermeetkit. Meer informatie daarover volgt later.