Wandel- en fietsboekjes

Ga op pad in ons mooie gebied

Nergens is wandelen en fietsen zo leuk als in Droogwaterland! Hier ziet u wandelaars met een grote glimlach van oor tot oor. Vraag gratis een wandel- of fietsboekje aan. Of download de Waterbazen Doe & ontdek-gids.

In ons waterrijke gebied is de natuur rijk aan planten en dieren. En vooral aan rust. Fiets langs rivieren, plassen en langs eeuwenoude molens. Of wandel langs gemalen en sluizen die nog steeds het waterpeil op de juiste hoogte houden. Een lust voor het oog! Ga lekker op pad in ons mooie gebied. We hebben leuke fiets- en wandelboekjes voor u gemaakt. En een Doe & ontdek-gids. In de gids ontdekt u al wandelend wat u zelf kunt doen voor schoon en voldoende water.

Wandelen, fietsen, suppen en varen in de Wijdemeren

Met dit routeboekje ontdek je het unieke waterrijke gebied van Wijdemeren. Van de oase van rust van de Kortenhoefse Plassen tot gezellige volle strandjes bij de Spiegelplas en Loosdrecht. De plassen en meren in dit gebied bieden voor elk wat wils.

Dus pak je wandelschoenen, fiets, boot, kano of supboard en probeer eens een van deze 5 routes. Je komt onderweg meer te weten over de waterkwaliteit in dit gebied en de bijzondere planten en dieren die er leven.

Bestel gratis boekje

Rampzalige Routes: ontdek onze geschiedenis

Met dit routeboekje fietst, wandelt of vaart u langs de Hollandse Waterlinie. Deze linie is uniek in de wereld. Zo’n systeem van forten, vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen vindt u nergens anders. De komende jaren worden veel forten voor nieuwe dingen gebruikt. Overheden, eigenaren, ondernemers, omwonenden én waterschappen zorgen samen dat de forten goed worden gebruikt zodat het erfgoed bewaard wordt. Het leuke is dat ze vaker opengaan voor publiek. Maar de routes gaan langs meer dan forten alleen: ook langs prachtige polders, over smalle dijken en zelfs dwars door de Vinkeveense plassen!

Bestel gratis boekje

Met kinderen op avontuur in Droogwaterland

We hebben voor kinderen spannende routes uitgestippeld langs rivieren, door polders en over dijken. In 4 korte wandelingen en 1 fietsroute worden kinderen meegenomen door de geschiedenis van water in en om Amsterdam. Zo leren ze meer over hoe water de ene keer onze vriend is, maar de andere keer een vijand. Onderweg kunnen ze meedoen aan speurtochten, waterbingo of quiz! De routes zijn in Muiden, Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel. 

Bestel gratis boekje

E-bike route ‘Langs de Oevers van het Oer-IJ’

‘Langs de Oevers van het Oer-IJ’ heet de nieuwe e-bikefietsroute over 120 km, die loopt vanuit Amsterdam naar Castricum en via Velsen terug naar de hoofdstad. Over zeedijken, polderdijken en liniedijken van de Stelling van Amsterdam.

Het gratis boekje met routebeschrijving gaat vooral in op de invloed die het verdwenen Oer-IJ op het landschap heeft gehad. Van die noordelijke zijtak van de Rijn, die rond het begin van de jaartelling dichtslibde, is -voor wie dat weet- nog veel terug te zien.

De e-bikeroute – door de stichting Oer-IJ bedacht in het kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’- is financieel mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland en Waterschap Amstel Gooi & Vecht.

Haal dit gratis fietsboekje op

Het Waterkeringpad

Het Waterkeringpad is een wandelroute tussen Amsterdam Centraal Station en Huizen. U loopt over de dijken die ons vroeger tegen de Zuiderzee beschermden. Maak kennis met onze Wakkere Wakers, de meest betrouwbare Nederlanders!

Waterbazen Doe & ontdek-gids

Met de gratis Doe & ontdek-gids kunnen jong en oud aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Bekijk de waterkwaliteit, leer kijken als een dijkwachter of spot tegeltuinen, regentonnen of wadi’s. U kiest zelf waar de wandeling heen gaat: op de dijk, in de natuur of in de stad.

De Waterbazen Doe & ontdek-gids is gratis te downloaden en speciaal geschikt voor op de mobiele telefoon.

Download de gratis gids