Waterkeringpad

Het Waterkeringpad is een wandelroute tussen Amsterdam Centraal Station en Huizen. U loopt over de dijken die ons vroeger tegen de Zuiderzee beschermden. Maak kennis met onze Wakkere Wakers, de meest betrouwbare Nederlanders!

De route in het kort

Het Waterkeringpad loopt van Amsterdam naar Huizen via IJburg, Muiden en Naarden. Maar u kunt de route natuurlijk ook andersom lopen! De totale route is 36 kilometer lang en is opgeknipt in 4 delen:

Op de route staan bordjes bij het begin van elk traject. Ook staat er een informatiebord met een routekaart.

Loop de route met de kaart

Open de kaart hierboven in Google Maps. Bij elk punt op de route staat een korte omschrijving. Wilt u vanaf een bepaald punt beginnen met wandelen? Kies dan dit punt op de kaart. Google Maps laat dan zien hoe u hier het snelst komt met de auto of met het ov.

Gebruikt u een gps-apparaat? Download dan een gps-bestand voor de hele wandelroute (GPX, 23,7 kB, zip-bestand).

Amsterdam Centraal Station - IJburg

IJburg, gezien vanaf het Waterkeringpad

Dit deel van het Waterkeringpad is 9,5 km lang. U wandelt door de oude binnenstad naar de nieuwe wijk IJburg. Op de route komt u bijvoorbeeld langs:

 1. De Zeedijk: Het gebied rond de Zeedijk is een van de oudste wijken. De dijk is rond 1200 aangelegd en grenst aan het dan nog wilde IJ.
 2. Gemaal Zeeburg: Het elektrische gemaal zorgt voor de aanvoer van schoon IJmeerwater. En voor de afvoer van het teveel aan grachtenwater.
 3. De Diemerzeedijk: Deze dijk werd in de dertiende eeuw aangelegd om het land te beschermen tegen de Zuiderzee. Dat heet nu het IJsselmeer.
 4. Het Gemeenlandshuis: Gebouwd in 1727. Het waterschap had zo goed zicht op de dijken en de Zuiderzee.
 5. Ipenslotersluis: Gebouwd rond 1800, samen met de Diemerdammersluis.

IJburg - Muiden

De Westbatterij bij Muiden

Dit deel van het Waterkeringpad is 7,5 km lang. U loopt door het Diemerpark over de Diemerzeedijk richting Maxis. U komt langs natuurgebied Diemervijfhoek. Op de route vindt u:

 1. Het Diemerpark: De Diemerzeedijk bij IJburg was lang een stortplaats. Nu is het gebied schoongemaakt en is het een park.
 2. De oude Zeedijk: Vóór 1500 is de Diemerzeedijk van klei en bouwafval. Later komen er houten en stenen beschermingen.
 3. Nieuwe Hollandse Waterlinie: Links van het Muiderslot is de Steenen Beer zichtbaar. Deze versterkte sluis kon tijdens de achtergelegen polders onder water zetten. Hij was deel van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie tegen vijandige legers.
 4. Groote Zeesluis Muiden: Gebouwd in 1673. De sluis zorgde ervoor dat het achterland niet meer onder kon lopen.

Muiden - Naarden

De gracht rond vestingstad Naarden

Dit deel van het Waterkeringpad is 11,5 km. U loopt over de dijk langs het IJmeer (de foto bovenaan van deze pagina). De route gaat langs Muiderberg tot de vestingswal van Naarden. U wandelt langs:

 1. De Vecht: Deze rivier is al sinds de Romeinse tijd belangrijk voor de scheepvaart.
 2. De Steenen Beer: Deze versterkte dam met sluis kon polders onder water zetten. Zo konden vijandige legers er niet door.
 3. Het Muiderslot: Gebouwd in de 13e eeuw, op de plek waar de Vecht in de Zuiderzee stroomt.
 4. Wielen: Voordat de Afsluitdijk de Zuiderzee temde, braken de zeedijken vaak door. Er bleef dan een rond meer achter: een wiel. Bijvoorbeeld het Nieuwe Diep.
 5. Vestingstad Naarden: Naarden is de best bewaarde vestingstad van Nederland en onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De muren zijn aangelegd tussen 1675 en 1685.

Let op: op een deel van deze route mag u niet met honden lopen.

Naarden - Huizen

De haven van Huizen

Dit deel van het Waterkeringpad is 7,5 km lang. U loopt over de vestingswal van Naarden. En door bosrijke omgeving naar het plaatsje Oud-Valkeveen. U komt daarna door een natuurgebied tot aan Huizen, wat vroeger een vissersdorp was. In 1860 visten wel 125 schepen op haring, spiering, bot en ansjovis. Op de route komt u langs:

 1. Oostbeer Naarden: De Oostbeer en Westbeer Naarden zijn een deel  van de Hollandse Waterlinie. Deze versterkte dammen met sluis konden het land erachter onder water zetten.
 2. Naarder Eng: Op de kop van de stuwwal van Laren en Huizen ligt natuurgebied de Naarder Eng.
 3. Waterzuivering: Ten oosten van de haven ligt onze waterzuivering Huizen. Hier maken we afvalwater schoon. Dit is een belangrijke taak van het waterschap.