Uurtje Uitermeer

Volg de geschiedenis op de voet tijdens het rondje Fort Uitermeer. Ervaar de rust van de natuur, terwijl u lekker doorstapt. Neem uw waterdichte schoenen mee, want deze wandeling gaat deels door zompige weilanden. Maak in minder dan een uur lekker uw hoofd leeg.

Route in het kort

Afstand: 3,90 km lang
Startpunt: Paviljoen Uit en Meer, Uitermeer 5, 1381 HP Weesp

Bekijk de route op de website route.nl

Stelling van Amsterdam

Vanuit Fort Uitermeer wandelt u een mooi rondje door de polder. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie is in de 19e eeuw gebouwd.

Oude keerkom en sluis hersteld

Op oude tekeningen vond de Stichting Uitermeer een sluis met zwaaikom waar schepen konden draaien. De sluis maakte deel uit van een vaarroute van de 's Gravelandsevaart naar de Vecht. De sluis bij het fort diende om het hoogteverschil in waterstand te op te vangen.

Ook speelde de sluis een rol bij de inundatie (onder water zetten) van het land tussen de Vecht en de vesting Naarden. Na onderzoek bleek dat de sluis niet was gesloopt maar bedekt was met zand. Als waterschap zorgden we er met subsidie voor dat de sluis er weer zo uitziet als rond 1600. Toen werd de sluis gebouwd.

De 's-Gravelandsevaart werd gegraven in 1634. Over deze waterloop werden rijke Amsterdamse kooplui naar hun buitenplaatsen in ’t Gooi vervoerd. Vanaf de andere kant werd turf naar Amsterdam verscheept.

Weilanden en wilde bloemen

Langs de vaart is het mooi wandelen langs rietkragen. Vervolgens loopt u de weidse polders in. U wandelt tussen weilanden waar veel wilde bloemen groeien. Een prachtig rustig plekje. De laatste meters loopt u langs de Vecht. In de verte kunt u Fort Uitermeer zien.