Zeedijk

Waarschijnlijk kent u de Zeedijk vooral als straat. Het is het hart van de Chinese buurt van Amsterdam. Maar het is ook 1 van de oudste dijken van Amsterdam. Hij bestaat al sinds het ontstaan van Amsterdam.

De Zeedijk is een bekende Amsterdamse straat. Het is het hart van de Chinese buurt met veel café’s, restaurants en toko’s. Ook vindt u er wel 70 monumenten. En zelfs de grootste boeddhistische tempel van Europa: de He Hua Tempel. Bij de bocht van de Zeedijk zijn een aantal homo-café’s. De Zeedijk is dus een zeer diverse straat.

Meer dan een straat

De straat is bijzonder: hij ligt bovenop een dijk. Deze zeedijk is in de 13e eeuw aangelegd, toen Amsterdam nog geen echte stad was. Met de dijk hield men het water van het IJ en de Zuiderzee tegen. En kon men het water achter de dijk beter controleren.

Het land achter de dijk werd steeds veiliger. Er gingen dan ook steeds meer mensen wonen. Zo groeide Amsterdam uit tot een grote haven- en handelsstad.

Wist u dat…

Het café In ’t Aepjen op Zeedijk 1 in een houten huis uit de late middeleeuwen zit? En dat er in Amsterdam nog maar twee van dit soort houten huizen zijn? Vroeger bleven mensen ook In ’t Aepjen slapen: logeren dus. Kent u de uitdrukking “in de aap gelogeerd zijn"? We denken dat deze uitdrukking hier vandaan komt.

Of wist u dat..

Sinds de 19e eeuw  mensen op de Zeedijk de Hartjesdagen vieren? Dit is een soort carnaval. Mannen verkleden zich dan als vrouwen en vrouwen als mannen.

 

Hartjesdag op de Zeedijk (1897).