07 mei 2018

De Amsterdamse grachten: van riool naar zwemwater

De zon schijnt. Het is druk op en langs de Amsterdamse grachten. Mensen zitten met een drankje langs de waterkant, of varen op een bootje. Af en toe duikt iemand in het water voor verkoeling. Heerlijk! 100 jaar geleden was dit nog ondenkbaar. Toen kwam er nog poep en plas in de grachten terecht. Nu staat de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In een speciale aflevering van Het Klokhuis ziet u hoe de grachten schoner en schoner worden.

Bekijk uitzending Het Klokhuis

Doorspoelen met gemalen

Eind 19e eeuw was het water in de grachten nog erg vies. Uitwerpselen, afval en rotte vissen dreven rond. Mensen werden er behoorlijk ziek van. Omdat het water in de grachten stil stond spoelde viezigheid niet vanzelf weg. Daarom werd eind 19e eeuw gemaal Zeeburg ingezet om water uit het IJsselmeer de stad in te pompen. Schoon water kwam zo de stad in en het vieze water ging er aan de andere kant van de stad weer uit.

Amsterdamse gracht in 1963

Riolering voor de hele stad

Maar nog steeds dreef vuil en poep en plas door de grachten heen. Gelukkig werd in 1935 de binnenstad van Amsterdam op het riool aangesloten. En de laatste woonboten in 2017 ook. Komt er nu dan nooit meer poep en plas in de grachten terecht? Helaas, als het hard heeft geregend komt het water in de riolering erg hoog te staan en stroomt deze over. Het vieze water stroomt dan door een buis de grachten in. Als dit gebeurt spoelen we de grachten zo snel mogelijk weer door met onze gemalen.

Vuil uit de grachten vissen

Helaas is het schoonhouden van de grachten een dagelijkse taak. Elke dag vissen we met een grijper veel troep uit de grachten. Wat grijpen we ieder jaar uit de grachten?

  • 60.000 kilo plastic
  • 7000 dode dieren, vooral eenden
  • 12.000 fietsen

Na evenementen zoals Koningsdag en de Canal Parade is het helemaal een rotzooi. Gelukkig ruimen medewerkers van Waternet de troep zo snel mogelijk op.

Medewerkers van Waternet maken de grachten schoon na Koningsdag 2018

Hoe schoon zijn de Amsterdamse grachten?

Elke dag meten we het water in de gracht. We meten de temperatuur en de hoogte van het water. En we kijken welke stoffen en bacteriën erin zitten. Wat zien we: de kwaliteit van het grachtenwater wordt steeds beter. De grachten zijn zelfs zo schoon dat duizenden mensen ieder jaar het water in duiken tijdens de Amsterdam City Swim. Mensen halen zo geld op voor de spierziekte ALS.

Met de voeten in het water

De Amsterdamse Grachten zijn uniek werelderfgoed. Ze maken Amsterdam tot één van de steden met het meeste water ter wereld. Laten we er samen voor zorgen dat de grachten schoon blijven. Zo kunnen we er nog lang van blijven genieten. Zeker in de zomer wanneer u met de voeten in het water naar verkoeling zoekt.

Meer nieuws, tweets en blogs

🎥 Vanaf 19:30 uur is onze commissievergadering #AGVindebat live te volgen via 👉 https://t.co/LEeQONZMFy ℹ Project #Maarssen 👉 https://t.co/cAjVZYbOj3#Strandeiland 👉 https://t.co/oCBOBNqr2g

De schouw: een oerwaterschapstaak. Met de #schouw controleren we dat het water in sloten en vaarten goed kan doorstromen. Dat doen we in ons gebied ieder jaar. Onze schouwmeesters Henk en Jan vertellen hoe ze te werk gaan 🕵️👀💧

De eerste Bubble Barrier is een feit. 💪 Met dit luchtbellenscherm halen we plastic uit het water van de Amsterdamse grachten. Amsterdam heeft hiermee een wereldwijde primeur in de strijd tegen plasticvervuiling. 👊 👉 https://t.co/pjAyKdhsNS

Voor de @Bubble_Barrier - een muur van luchtbellen waarmee we plastic afval uit het water halen - is zelfs internationale attention! 👊 https://t.co/pjAyKdhsNS