07 mei 2018

De Amsterdamse grachten: van riool naar zwemwater

De zon schijnt. Het is druk op en langs de Amsterdamse grachten. Mensen zitten met een drankje langs de waterkant, of varen op een bootje. Af en toe duikt iemand in het water voor verkoeling. Heerlijk! 100 jaar geleden was dit nog ondenkbaar. Toen kwam er nog poep en plas in de grachten terecht. Nu staat de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Doorspoelen met gemalen

Eind 19e eeuw was het water in de grachten nog erg vies. Uitwerpselen, afval en rotte vissen dreven rond. Mensen werden er behoorlijk ziek van. Omdat het water in de grachten stil stond spoelde viezigheid niet vanzelf weg. Daarom werd eind 19e eeuw gemaal Zeeburg ingezet om water uit het IJsselmeer de stad in te pompen. Schoon water kwam zo de stad in en het vieze water ging er aan de andere kant van de stad weer uit.

Amsterdamse gracht in 1963

Riolering voor de hele stad

Maar nog steeds dreef vuil en poep en plas door de grachten heen. Gelukkig was in 1987 de hele binnenstad van Amsterdam op het riool aangesloten. En de laatste woonboten in 2017 ook. Komt er nu dan nooit meer poep en plas in de grachten terecht? Helaas, als het hard heeft geregend komt het water in de riolering erg hoog te staan en stroomt deze over. Het vieze water stroomt dan door een buis de grachten in. Als dit gebeurt spoelen we de grachten zo snel mogelijk weer door met onze gemalen.

Vuil uit de grachten vissen

Helaas is het schoonhouden van de grachten een dagelijkse taak. Elke dag vissen we met een grijper veel troep uit de grachten. Wat grijpen we ieder jaar uit de grachten?

  • 60.000 kilo plastic
  • 7000 dode dieren, vooral eenden
  • 12.000 fietsen

Na evenementen zoals Koningsdag en de Canal Parade is het helemaal een rotzooi. Gelukkig ruimen medewerkers van Waternet de troep zo snel mogelijk op.

Medewerkers van Waternet maken de grachten schoon na Koningsdag 2018

Hoe schoon zijn de Amsterdamse grachten?

Elke dag meten we het water in de gracht. We meten de temperatuur en de hoogte van het water. En we kijken welke stoffen en bacteriën erin zitten. Wat zien we: de kwaliteit van het grachtenwater wordt steeds beter. De grachten zijn zelfs zo schoon dat duizenden mensen ieder jaar het water in duiken tijdens de Amsterdam City Swim. Mensen halen zo geld op voor de spierziekte ALS.

Met de voeten in het water

De Amsterdamse Grachten zijn uniek werelderfgoed. Ze maken Amsterdam tot één van de steden met het meeste water ter wereld. Laten we er samen voor zorgen dat de grachten schoon blijven. Zo kunnen we er nog lang van blijven genieten. Zeker in de zomer wanneer u met de voeten in het water naar verkoeling zoekt.

Meer nieuws, tweets en blogs

Dit item was zomaar in zee beland, ware het niet dat het door de #BubbleBarrier omhoog is gehaald en wij het op tijd konden vangen. Iedere maand lichten we stukken afgevangen plastic uit: de vangst van de maand! Deze maand: een wietzakje. 👉 https://t.co/MbKuAZOp1N

Door grijs verdwijnen er soorten. Door groen komen ze juist tot bloei! Alle planten en dieren zijn nodig om de natuurlijke balans in evenwicht te houden. Zonder dit evenwicht kunnen wij niet leven. Ga naar https://t.co/C1rerp8DGY en ontdek hoe jij kunt helpen. #maakgrijsgroener

Abel houdt zich bezig met verduurzaming van ARTIS en kreeg van ons een blauwe druppel uitgereikt. Ken je iemand die zich inzet voor ons water? Of heb jijzelf een hart voor water? Doe mee! Want alle kleine beetjes helpen! Vele druppels vormen samen een🌊👉https://t.co/UkorMTpcEm

Het is belangrijk dat het water in sloten en vaarten goed kan doorstromen. Daarom controleren we in november ons gehele gebied. Dat heet de #schouw. 🚁 Naast te voet of met de auto gebruiken we hiervoor ook de #helikopter. En dat levert ook nog eens prachtige plaatjes op 🤩