07 mei 2018

De Amsterdamse grachten: van riool naar zwemwater

De zon schijnt. Het is druk op en langs de Amsterdamse grachten. Mensen zitten met een drankje langs de waterkant, of varen op een bootje. Af en toe duikt iemand in het water voor verkoeling. Heerlijk! 100 jaar geleden was dit nog ondenkbaar. Toen kwam er nog poep en plas in de grachten terecht. Nu staat de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Doorspoelen met gemalen

Eind 19e eeuw was het water in de grachten nog erg vies. Uitwerpselen, afval en rotte vissen dreven rond. Mensen werden er behoorlijk ziek van. Omdat het water in de grachten stil stond spoelde viezigheid niet vanzelf weg. Daarom werd eind 19e eeuw gemaal Zeeburg ingezet om water uit het IJsselmeer de stad in te pompen. Schoon water kwam zo de stad in en het vieze water ging er aan de andere kant van de stad weer uit.

Amsterdamse gracht in 1963

Riolering voor de hele stad

Maar nog steeds dreef vuil en poep en plas door de grachten heen. Gelukkig was in 1987 de hele binnenstad van Amsterdam op het riool aangesloten. En de laatste woonboten in 2017 ook. Komt er nu dan nooit meer poep en plas in de grachten terecht? Helaas, als het hard heeft geregend komt het water in de riolering erg hoog te staan en stroomt deze over. Het vieze water stroomt dan door een buis de grachten in. Als dit gebeurt spoelen we de grachten zo snel mogelijk weer door met onze gemalen.

Vuil uit de grachten vissen

Helaas is het schoonhouden van de grachten een dagelijkse taak. Elke dag vissen we met een grijper veel troep uit de grachten. Wat grijpen we ieder jaar uit de grachten?

  • 60.000 kilo plastic
  • 7000 dode dieren, vooral eenden
  • 12.000 fietsen

Na evenementen zoals Koningsdag en de Canal Parade is het helemaal een rotzooi. Gelukkig ruimen medewerkers van Waternet de troep zo snel mogelijk op.

Medewerkers van Waternet maken de grachten schoon na Koningsdag 2018

Hoe schoon zijn de Amsterdamse grachten?

Elke dag meten we het water in de gracht. We meten de temperatuur en de hoogte van het water. En we kijken welke stoffen en bacteriën erin zitten. Wat zien we: de kwaliteit van het grachtenwater wordt steeds beter. De grachten zijn zelfs zo schoon dat duizenden mensen ieder jaar het water in duiken tijdens de Amsterdam City Swim. Mensen halen zo geld op voor de spierziekte ALS.

Met de voeten in het water

De Amsterdamse Grachten zijn uniek werelderfgoed. Ze maken Amsterdam tot één van de steden met het meeste water ter wereld. Laten we er samen voor zorgen dat de grachten schoon blijven. Zo kunnen we er nog lang van blijven genieten. Zeker in de zomer wanneer u met de voeten in het water naar verkoeling zoekt.

Meer nieuws, tweets en blogs

Vanavond staat de eerste commissievergadering van @waterschapagv in 2022 op het programma | #AGVinDebat Live meekijken vanaf 20:00 uur? Dat kan! 📽️👉 https://t.co/LEeQONIbgY Ter sprake komt onder andere 👇

Wel plastic soup maar geen troep?! ♻️ @Waternet vertelt hier meer over tijdens de #WeekVanDeCE die op 7 februari begint. Reserveer nu alvast een (online) plekje voor de lezing op 8 februari 👇

ASN Bank & @NatuurenMilieu hebben de Albardagracht in Amsterdam in de top 10 'Waterparels' gezet vanwege de "grote diversiteit aan planten en waterdiertjes. Voor bebouwd gebied een water met mooie biodiversiteit en een veerkrachtige ecologie." Op naar nog veel meer #waterparels!

Haal nu onze podcast 𝐃𝐞 𝐖𝐞𝐫𝐞𝐥𝐝 𝐯𝐚𝐧 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫 binnen in je favoriete podcast app! 🎙🎧💧 In 6 afleveringen duikt Bart Krull in de wereld die schuil gaat achter water 🎙️Apple https://t.co/6TyNSRbrtf 🎙️Spotify https://t.co/NLfqHPyn93 🎙️Google https://t.co/MSRjSA0m0x