Gemaal Zeeburg

Gemaal Zeeburg ligt naast de Zeeburgerdijk in Amsterdam. Het is gebouwd om de grachten door te spoelen. Doorspoelen was vroeger nodig om het water schoon te houden. Daarnaast loost het gemaal regenwater op het IJmeer.

Vandaag de dag

Het gemaal scheidt de Amsterdamse grachten van het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer. Via een buis onder het Amsterdam-Rijnkanaal kan IJ-water binnengelaten worden. Dit doen we om het het water in de Amsterdamse grachten te verversen. Bij veel regen loost het gemaal via de buis juist water. Dat komt in het IJmeer, het onderste deel van het IJsselmeer.

Schoon grachtenwater

Tot 2010 pompten we water uit het IJ door de Amsterdamse grachten. Dit gebeurde een paar keer per week. Hierdoor zijn de grachten al best schoon geworden. Nu spoelen we alleen als er te weinig zuurstof in het water zit.

Gemaal redt Amsterdam City Swim

In september 2015 zorgt hevige regen voor wateroverlast in Amsterdam. De riolen kunnen het water niet meer verwerken. Het komt in de Amstel terecht. Een ramp voor de Amsterdam City Swim. Vanwege het hoge water vraagt Rijkswaterstaat om gemaal Zeeburg aan te zetten. Het resultaat: het waterpeil gaat omlaag en de grachten worden schoongespoeld. De Amsterdam City Swim kon toch doorgaan.

Wandelen

Gemaal Zeeburg is onderdeel van het Waterkeringpad. De route vind je hier.

Feiten en cijfers

Bouwjaar: 1943
Architect/ontwerper: C. van der Wilk & J. Leupen, Dienst Publieke Werken
Capaciteit: 3600m3 per minuut (3x800 en 1x1200 m3)
Soort pomp: 4 horizontale schroefpompen, elektrisch

Adres

Zeeburgerdijk 329, 1095 AD Amsterdam