Drie Forten fietsroute

Deze fietsroute brengt u langs 3 mooie forten in Diemen, Muiden en Weesp. In 1 fietsrondje ervaart u hoe ons land vroeger bewaakt werd tegen vijanden, en nu tegen het stijgende water.

Route in het kort

Afstand: 22,97 km
Start- en eindpunt: fietsknooppunt 58, 1112AH Diemen

Bekijk de route 

Forten en vestingen

Deze route voert u langs verschillende forten en vestingen in Diemen, Muiden en Weesp. In iets meer dan een uurtje fietst u langs Fort Diemerdam, het Westbatterij in Muiden en het Fort aan de Ossenmarkt in Weesp. Geniet tussendoor van oer-Hollandse polderlandschappen, vergezichten aan het Markermeer en de rust in natuurgebied Diemer Vijfhoek.

Fietsen over een eeuwenoude dijk

Bij de start van deze fietsroute rijdt u over de Diemerzeedijk. Wist u dat deze dijk al in de 13e eeuw is aangelegd? Hij beschermde het land tegen de Zuiderzeedijk.

De veengebieden rondom Amsterdam komen vanaf de 11e eeuw steeds lager te liggen. Dat maakt het risico op overstromingen door de Zuiderzee groter. Na de Allerheiligenvloed in 1170 besluit men om de Diemerzeedijk aan te leggen. In de eeuwen daarna breekt de dijk vaak door. De dijk wordt keer op keer versterkt.

Dijkdoorbraak

In 1916 breekt de Diemerzeedijk bij Fort Diemerdam door. Dit is de laatste overstroming. In 1932 wordt de Afsluitdijk gebouwd. Vanaf dan houdt de Diemerzeedijk dus geen Zuiderzeewater meer tegen. De Diemerzeedijk houdt nu water van het Markermeer tegen.