Kasteel- en fortenroute

Reis terug naar het verleden tijdens deze heerlijke fietstocht. Op naar de vestingen van vroeger: oude kastelen en forten. Kom achter de tv, telefoon of laptop vandaan en keer terug naar de frisse buitenlucht. Daar wordt u een stuk vrolijker van!

Route in het kort

Afstand: 41,81 km
Start- en eindpunt: fietsknooppunt 36, 1406 NZ Bussum

Bekijk de kasteel- en fortenroute

Vestingsteden

Ga een lekker dagje fietsen langs vestingsteden en gebieden met veel water. Deze route barst van de mooie plekken. U ziet onderweg meerdere forten, mooie landhuizen en vestingwallen. U fietst langs waterrijke vergezichten, onder andere de Vecht, het Markermeer en het Gooimeer. Breng onderweg een bezoekje aan het Nederlands Vestingmuseum. En u leert meer over de rol van water in oorlogstijd.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Tussen 1815 en 1940 maakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van Nederland niet te bereiken voor de vijand. Water was daarbij onze bondgenoot. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap: het land was niet begaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. En voor boten was het te ondiep om doorheen te varen.